SĂNĂTATEULTIMA ORĂ

OMS:Schimbări esențiale necesare pentru a proteja sănătatea lucrătorilor în timpul telelucrării

Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Internațională a Muncii au solicitat instituirea unor măsuri pentru a proteja sănătatea lucrătorilor în timpul telelucrării.

Un nou document tehnic privind teleworkingul sănătos și sigur, publicat de cele două agenții ale ONU, prezintă beneficiile și riscurile pentru sănătate ale teleworkingului și schimbările necesare pentru a se adapta la trecerea la diferite forme de organizare a muncii la distanță, provocată de pandemia COVID-19 și de transformarea digitală a muncii.

Potrivit raportului, printre beneficii se numără îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată, oportunități pentru un program de lucru flexibil și pentru activitate fizică, reducerea traficului și a timpului petrecut în timpul navetei, precum și o scădere a poluării aerului – toate acestea putând îmbunătăți sănătatea fizică și mentală și bunăstarea socială. Teleworkingul poate duce, de asemenea, la o productivitate mai mare și la costuri operaționale mai mici pentru multe companii.

Cu toate acestea, raportul avertizează că, în lipsa unei planificări și organizări adecvate și a unui sprijin în materie de sănătate și siguranță, impactul teleworkingului asupra sănătății fizice și mentale și a bunăstării sociale a lucrătorilor poate fi semnificativ. Acesta poate duce la izolare, epuizare, depresie, violență la domiciliu, leziuni musculo-scheletice și de altă natură, oboseală oculară, creșterea consumului de tutun și de alcool, statul prelungit în poziție așezată și timpul petrecut în fața ecranului și creșterea nesănătoasă în greutate.

Raportul subliniază rolurile pe care guvernele, angajatorii, lucrătorii și serviciile de sănătate de la locul de muncă ar trebui să le joace în promovarea și protejarea sănătății și siguranței în timpul telelucrării.

„Pandemia a dus la o creștere bruscă a teleworkingului, schimbând efectiv natura muncii practic peste noapte pentru mulți lucrători”, a declarat Dr. Maria Neira, director al Departamentului pentru mediu, schimbări climatice și sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății. „În cei aproape doi ani de la începutul pandemiei, a devenit foarte clar că teleworkingul poate aduce la fel de ușor beneficii pentru sănătate, dar poate avea și un impact dezastruos. Încotro se înclină pendulul depinde în întregime de faptul dacă guvernele, angajatorii și lucrătorii colaborează și dacă există servicii de sănătate la locul de muncă agile și inventive pentru a pune în aplicare politici și practici care să aducă beneficii atât lucrătorilor, cât și muncii.”

Printre măsurile care ar trebui puse în aplicare de către angajatori se numără asigurarea faptului că lucrătorii primesc echipamente adecvate pentru a îndeplini sarcinile de la locul de muncă; furnizarea de informații, orientări și formare relevante pentru a reduce impactul psihosocial și asupra sănătății mentale al telelucrării; formarea managerilor în gestionarea eficientă a riscurilor, conducerea la distanță și promovarea sănătății la locul de muncă; și stabilirea „dreptului la deconectare” și a unor zile de odihnă suficiente. Serviciile de sănătate la locul de muncă ar trebui să aibă posibilitatea de a oferi sprijin ergonomic, de sănătate mintală și psihosocială telelucrătorilor prin intermediul tehnologiilor digitale de telesănătate, se arată în raport. lucrătorii ar trebui să primească echipamente adecvate pentru a îndeplini sarcinile de la locul de muncă

„Telelucrul și, în special, munca hibridă sunt aici pentru a rămâne și probabil că vor crește după pandemie, deoarece atât companiile, cât și persoanele fizice au experimentat fezabilitatea și beneficiile sale”, a declarat Vera Paquete-Perdigão, director al Departamentului de guvernanță și tripartism al OIM. „Pe măsură ce ne îndepărtăm de acest „model de așteptare” pentru a ne instala într-o nouă normalitate, avem oportunitatea de a încorpora noi politici, practici și norme de susținere pentru a ne asigura că milioane de telelucrători au o muncă sănătoasă, fericită, productivă și decentă.”

Raportul oferă recomandări practice pentru organizarea muncii la distanță care să răspundă atât nevoilor lucrătorilor, cât și ale organizațiilor. Printre acestea se numără discutarea și elaborarea planurilor de lucru individuale de telemuncă și clarificarea priorităților; stabilirea clară a termenelor și a rezultatelor așteptate; convenirea unui sistem comun de semnalizare a disponibilității pentru muncă; și asigurarea faptului că managerii și colegii respectă sistemul.

Întreprinderile care au telelucrători ar trebui să elaboreze programe speciale pentru telemuncă, combinând măsuri de gestionare a muncii și a performanțelor cu tehnologii ale informației și comunicațiilor și echipamente adecvate, precum și servicii de sănătate la locul de muncă pentru sănătate generală, ergonomie și sprijin psihosocial.

sursa articol: www.who.int