EDUCAȚIE

Cât de fericiți sunt milionarii?

Știința surprinzătoare a ceea ce îi face fericiți pe milionari.

Cercetătorii au încheiat un parteneriat cu o instituție de investiții financiare, intervievând o bază de date de aproximativ 4.000 de milionari pentru a le pune o serie de întrebări, inclusiv cât de fericiți sunt și dacă averile lor au fost câștigate sau moștenite. Constatările au scos la iveală trei informații cheie.

1. Milionarii sunt fericiți, dar nu extrem de fericiți.

Prima, și poate cea mai surprinzătoare, concluzie a datelor a constatat că milionarii sunt fericiți, dar nu extrem de fericiți. Ar putea părea ridicol să auzi că cineva din acest grup de milionari a răspuns mai jos de „10 din 10” la fericire. Dar rezultatele au arătat că milionarii au fost în jur de 8 din 10 în ceea ce privește fericirea lor auto-raportată. Tabelul de mai jos arată fericirea medie (de la 10) a milionarilor în funcție de categoria de avere. Interpretarea de aici este că în viață există mai mult decât bogăția, iar un milion de dolari (sau chiar mai mult de 10 milioane de dolari!) nu ne va aduce automat la un „10 din 10” la capitolul fericire.

2. Super-bogații sunt puțin mai fericiți decât bogații.

Cea de-a doua concluzie a acestei cercetări relevă faptul că multimilionarii sunt ușor mai fericiți decât milionarii, dar numai la niveluri foarte ridicate de bogăție care depășesc 10 milioane de dolari. Cu alte cuvinte, super-bogații sunt ușor mai fericiți la niveluri extreme de bogăție.

Milionarii de 1-2 milioane de dolari au raportat un nivel de fericire de 7,8 din 10, în timp ce multimilionarii de peste 10 milioane de dolari s-au situat puțin peste 8,0 din 10. Deși această diferență a fost semnificativă din punct de vedere statistic datorită dimensiunii mari a eșantionului de respondenți, o diferență de 0,2 pe o scară de 10 puncte pare banală în comparație cu diferența de ~10 milioane de dolari în bogăție dintre aceste grupuri.

3. Cei care își câștigă milioanele sunt cei mai fericiți.

Cea de-a treia și ultima concluzie a acestei lucrări relevă faptul că sursa bogăției a avut un impact substanțial asupra bunăstării. Cea mai mare diferență în ceea ce privește fericirea între respondenții din datele analizate a fost modul în care participanții și-au obținut averea. Milionarii care s-au făcut singuri, care „s-au ridicat singuri” și și-au câștigat milioanele muncind pentru ele, au fost semnificativ mai fericiți decât cei care și-au moștenit milioanele.

Ce înseamnă toate acestea?
Faptul de a avea resurse financiare abundente poate contribui la fericirea noastră, dar constatarea de ansamblu este că milionarii (chiar și multimilionarii) nu sunt perfect fericiți cu viața lor. Unul dintre principalele motive pentru care milionarii pot fi fericiți este faptul că banii le permit să aibă mai multă autonomie în ceea ce privește modul în care aleg să își petreacă timpul, lucru pe care ne putem strădui cu toții să îl facem, rezervându-ne timp pentru ceea ce contează cel mai mult pentru noi în viață, chiar dacă nu suntem uber-bogați.

Munca grea și trecerea de la zdrențe la bogăție a fost factorul cheie asociat cu fericirea celor bogați. Banii pot cumpăra securitate financiară, dar nu pot cumpăra familii iubitoare, prieteni grozavi sau hobby-uri sau activități îmbogățitoare care să ne aducă adevărata bucurie în viață.

Data viitoare când vedeți un milionar la știri, realizați că s-ar putea ca acesta să nu fie atât de fericit pe cât credeți. Puteți fura un secret de la cei bogați și puteți trăi un pic mai fericiți, dedicând timp lucrurilor și oamenilor din viața dumneavoastră care vă aduc încântare.