BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Austria : ajutor de 150 euro pentru factura la energie, chirii mai scumpe

De la noile reguli de testare a Covid-19 la inițiative care abordează costul ridicat al vieții, iată câteva dintre cele mai importante schimbări despre care trebuie să ştii dacă locuieşti în Austria.

Testele gratuite nelimitate pentru Covid-19, la final

De la 1 aprilie, nu vor mai exista teste Covid-19 gratuite nelimitate la nivel național în Austria. În schimb, fiecare rezident austriac va putea accesa cinci teste antigen și cinci teste PCR pe lună.

Potrivit Der Standard, testele PCR vor fi disponibile prin intermediul programelor specifice statului, în timp ce testele antigen vor fi distribuite în farmacii.

Va exista o taxă pentru teste suplimentare, cu excepția cazurilor simptomatice și pentru persoanele aflate în medii cu risc ridicat, cum ar fi școli și spitale.

Până acum, testarea gratuită pe scară largă a fost piatra de temelie a strategiei austriece de Covid, cu una dintre cele mai extinse scheme de testare din lume.

De la începutul pandemiei, Austria a cheltuit 3 miliarde de euro pe teste Covid-19.

Obligativitatea măștii la interior a revenit

Din 23 martie, mandatul național pentru mască FFP2 al Austriei a revenit în acțiune după o creștere abruptă a cazurilor de Covid-19 în toată țara. Austria a relaxat majoritatea restricțiilor Covid-19 (inclusiv obligativitatea purtării măţtii) pe 5 martie.

Aceasta înseamnă că oamenii sunt din nou obligați să poarte o mască FFP2 în toate zonele interioare din Austria, cum ar fi hoteluri, muzee, magazine neesențiale, baruri și restaurante. O mască FFP2 era deja necesară în supermarketuri, farmacii, spitale, case de bătrâni și în transportul public.

În plus, guvernul federal a reintrodus recomandarea ca oamenii să lucreze de acasă acolo unde este posibil.

Austria are încă una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest, deoarece mai puțin de 70% din populație este complet vaccinată.

Preţuri mai mari la ţigări

Prețul țigărilor din Austria crește din nou în aprilie din cauza creșterii taxei pe tutun.

Potrivit rapoartelor, creșterea va fi de aproximativ 20 de cenți per pachet, deși marca Benson și Hedges Gold ar putea fi în jur de 50 de cenți.

Pentru fiecare pachet de țigări vândut în Austria, guvernul federal primește aproximativ 77% din prețul de vânzare sub formă de taxe. În 2021, 2,7 miliarde de euro s-au strâns la buget prin vânzarea de țigări.

Prețurile de chirie cresc în Austria

Asociația Chiriașilor din Viena a anunțat o creștere a costului chiriei în toată Austria de la 1 aprilie.

Aceasta înseamnă că 755.000 de chiriași s-ar putea confrunta cu o creștere de 5,85%. Alţi 250.000 s-ar putea aștepta ca aceasta să crească cu 5,47%.

„Creșterea chiriilor de referință înseamnă costuri suplimentare de aproximativ 360 de euro pe an pentru un apartament de 80 de metri pătrați într-o clădire veche din Viena. În Austria Superioară, creșterea este de aproximativ 390 de euro, în Stiria de aproape 500 de euro. În Vorarlberg, unde valoarea de referință este cea mai mare, chiriașii ar trebui să plătească cu peste 550 de euro în plus”. A declarat Elke Hanel-Torsch, președintele Asociației Chiriașilor din Viena.

Hanel-Torsch a făcut apel la guvernul federal să suspende creșterea chiriei, deoarece costul vieții continuă să crească.

sursa:ziarromanesc.at