Poetul Nicolae Labiș (1935-1956) s-a mutat în această casă, împreună cu părinții, când avea 10 ani. Căsuța din centrul satului iese în evidență cu tâmplăria de lemn vopsită în albastru și acoperișul din șindrilă măruntă. În scurta ședere de la Mălini, poetul a scris o parte din opera sa — „Moartea căprioarei” a fost creată într-o noapte, în dormitorul casei. La 21 de ani, Nicolae Labiș, se stinge din viață, la București, din cauza unui accident.
În 1973, Profira și Eugen Labiș, părinții autorului, au oferit prin donație casa către Ministerul Culturii. Doi ani mai târziu, aceasta devine muzeu. Obiectele autentice (mobilier, fotografii, cărți, piese vestimentare și documente) recreează, cu succes, atmosfera de acum aproape un secol.
eri şi hol.
A fost restaurată înainte de organizarea ei ca muzeu, în 1973. Reparaţii curente (interioare şi exterioare) au fost executate în 2001. Expoziţia reconstituie documentar biografia poetului Nicolae Labiş (1935 – 1956) şi atmosfera de lucru în care a trăit familia. Prezintă mobilier vechi, fotografii, tablouri, obiecte personale, cărţi, reviste, manuscrise.
Casa Memorială Nicolae Labiș este amenajată în locuinţa din centrul satului Mălini, care a aparţinut părinţilor poetului şi unde acesta a trăit un timp din scurta şi fulgeratoarea sa viaţă, zămislind aici poate cea mai semnificativă parte a inestimabilei sale moşteniri poetice.
Expoziţia de bază şi spaţiile memorialistice, desfăşurate în patru încăperi, reconstituie tulburător, graţie exponatelor autentice, încărcate cu o multitudine de conotaţii evocatoare (cărţi, caiete, rechizite şcolare, piese vestimentare, un clopoţel cu “sunet argintiu“, o galenă cu care poetul păstra contactul cu zvonurile lumii, documente, fotografii, afişe etc.), climatul de viată şi creaţie al poetului de la Mălini, sugerându-se coordonatele esenţiale ale operei sale şi aportul extraordinar al acesteia la evoluţia liricii româneşti contemporane.