ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Blindatele grele donate de Macedonia de Nord Ucrainei tranzitează România. Tancurile ar putea fi de provenienţă sovietică, din anii 1980

Blindatele grele donate de Macedonia de Nord Ucrainei tranzitează România pentru a ajunge la destinaţie. Un convoi care transportă mai multe tancuri de provenienţă sovietică a fost filmat joi în Bulgaria, în drum spre punctul de trecere de la Ruse-Giurgiu. Ministerul Apărării de la Sofia a confirmat, pentru Ştirile TVR, că blindatele erau din Macedonia de Nord şi mergeau în România. În urmă cu câteva zile, Ministerul Apărării de la Skopje a anunţat că va da Kievului un număr nespecificat de tancuri T-72. Armata nu comentează, a transmis Ministerul Apărării. Ministerul Apărării de la Sofia a confirmat, pentru Știrile TVR, că blindatele se îndreptau spre România.

Pe 4 august, în jurul orei 15, aproximativ 10 tancuri învelite în prelate erau încărcate în camioane cu număr de România. Convoiul era escortat de poliţia militară bulgară şi se îndreptă spre Ruse.

Ministerul Apărării de la Sofia a confirmat că în perioada 28 iulie-5 august echipamentele militare din Macedonia de Nord au tranzitat Bulgaria spre România,, potrivit sursei citate.

Un general în rezervă consultat de TVR a spus, după ce a vizionat imaginile, că blindatele din convoiul filmat în Bulgaria par a fi T-72, tancuri de provenienţă sovietică din anii 1980.

Imediat după invazia rusă din Ucraina, mai multe ţări din NATO au hotărât să ajute Kievul cu armament.

În urmă cu o săptămână, Macedonia de Nord a anunţat că va dona Ucrainei tancuri T-72. Ministerul Apărării de la Skopje nu a specificat numărul, însă a precizat că tancurile au blindaj compozit şi sistem computerizat de stabilizare a focului.