SĂNĂTATE

Rafila: „Nu sunt CIFRE îngrijorătoare în spitale. Să învăţăm să convieţuim cu virusul și să protejăm prin vaccinare”

Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila susține că situația din spitale în acest val 6 nu este îngrijorătoare și că este nevoie să conviețuim cu coronavirusul, dar e necesară vaccinarea celor vulnerabili.

„Avem 17 la sută din paturile alocate ocupate şi circa 15 la sută din paturile de la ATI. Nu sunt cifre îngrijorătoare. (…) Valul acesta probabil că va intra în săptămânile următoare într-un trend descrescător. (…) Valuri vor mai fi, şi atât timp cât nu vor exista tulpini de patogenitate înaltă care să ducă la un număr mare de internări şi un număr mare de decese, cred că lucrurile vor fi ţinute sub control”, anunțat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

Ministrul Alexandru Rafila a reamintit că trebuie să învăţăm să convieţuim cu virusul, fiind necesară și vaccinarea pentru persoanele vulnerabile să fie protejate prin vaccinare.

„Trebuie să învăţăm să convieţuim cu virusul şi să protejăm persoanele cu vulnerabilităţi, prin vaccinare. (…) Ca microbiolog, nu cred că vom mai avea în lunile şi chiar în anii următori, tulpini cu patogenitate mare, care să ducă la situaţii asemănătoare de la începutul pandemiei. Cred că viaţa socială şi economică vor fi cvasi-normale, iar aceste valuri care se vor succeda în timp, poate vor fi două-trei pe an sau poate ajungem la unul singur într-un an de zile, este o evoluţie firească a unor virusuri”, a mai spus ministrul Sănătății.