CRYPTO

Banca Centrală a României aprobă achiziționarea de către Elrond a instituției EMI Twispay

Banca Centrală a României, într-o decizie de referință cu implicații asupra evoluției finanțelor digitale în Europa, a aprobat achiziția Twispay de către Elrond.

Twispay este o instituție financiară licențiată să presteze servicii de plată și să emită monedă electronică prin legislația în vigoare și cu autorizația primită de la Banca Națională a României. În plus, Twispay este membru principal al Visa (pentru emiterea de carduri Visa) și al MasterCard (pentru emiterea și achiziționarea de carduri MasterCard).

Moneda electronică sau e-money a fost concepută ca o alternativă digitală la numerar pentru automatizarea tranzacțiilor financiare în domenii precum plățile și comerțul electronic. Elrond urmărește să sporească utilitatea acestui cadru de transfer de valori dovedit și reglementat și să îl ducă la concluzia sa firească prin completarea sa cu o tehnologie blockchain rapidă, scalabilă și ieftină.

Elrond a făcut o primă mișcare strategică pentru a se stabili ca o punte de legătură între finanțele tradiționale și spațiul criptografic atunci când și-a făcut publică intenția de a achiziționa Twispay, o instituție care poate funcționa în întregul SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia) în conformitate cu normele de pașaport.

De la anunțul din octombrie 2021, cele două părți au purtat discuții cu Banca Națională a României, susținute de consultanță financiară și fiscală din partea Deloitte și de asistență juridică din partea Reff & Associates | Deloitte Legal. După mai multe runde de discuții constructive și o concluzie privind rolul important al tehnologiei blockchain în evoluția finanțelor, Banca Națională a României s-a pronunțat oficial în favoarea achiziționării Twispay de către Elrond.

„Această decizie istorică a Băncii Centrale a României deschide ușa pentru cetățenii UE și, în curând, pentru toată lumea de pretutindeni, de a beneficia în mod semnificativ de fluxul de valori cu timpi de decontare aproape instantanee, la costuri de 100 de ori mai mici, cu transparență totală și fiabilitate mai mare”, a declarat Beniamin Mincu, Elrond Network.
Decizia vine într-un moment în care Parlamentul UE încearcă să limiteze utilizarea rețelelor blockchain Proof of Work, care consumă multă energie, din cauza impactului lor asupra climei. Elrond își menține statutul de „carbon-negativ” prin compensarea unei cantități de CO2 mai mari decât cea de care este responsabilă rețeaua sa deja eficientă din punct de vedere energetic.

Pe lângă dreptul de a emite monedă electronică, în cadrul european, instituțiile emitente de monedă electronică au și dreptul de a furniza servicii de plată în temeiul celei de-a doua Directive privind serviciile de plată (PSD2). În plus, propunerea Comisiei Europene de regulament european privind piețele de criptoactive, formulată de Comisia Europeană, prevede că instituțiile emitente de monedă electronică autorizate vor avea dreptul de a emite monede stabile care pot fi oferite publicului din Uniune sau admise la tranzacționare pe o platformă de tranzacționare a criptoactivelor. Propunerea de reglementare a criptoactivelor și a activităților conexe este strâns legată de politicile mai largi ale Comisiei privind tehnologia blockchain, deoarece criptoactivele (inclusiv monedele stabile), ca principală aplicație a tehnologiilor blockchain, sunt indisolubil legate de promovarea tehnologiei blockchain în întreaga Europă.

Acest lucru plasează Elrond într-o poziție strategică pentru a oferi o infrastructură sustenabilă pentru șine de plată complet noi, care să fie mai rapidă, mai ieftină, transparentă și deschisă oamenilor din întreaga lume. Alte cazuri de utilizare importante care vor fi explorate în cadrul de reglementare aplicabil pot include noi monede stabile, carduri de debit activate cu cripto-monede, precum și beneficiile oferite de Defi, NFT și alte tehnologii Web3 care vor spori încrederea și eficiența sistemelor financiare existente.

Despre Elrond
Elrond este o nouă arhitectură blockchain, concepută de la zero pentru a aduce o îmbunătățire cumulativă de 1.000 de ori a debitului și a vitezei de execuție. Pentru a realiza acest lucru, Elrond introduce două inovații cheie: un nou mecanism Adaptive State Sharding și un algoritm Secure Proof of Stake (PoS), care permite o scalabilitate liniară cu un mecanism de consens rapid, eficient și sigur. Astfel, Elrond poate procesa peste 10 000 de tranzacții pe secundă (TPS), cu o latență de 5 secunde și costuri neglijabile, încercând să devină coloana vertebrală a unei economii de internet fără permisiuni, fără frontiere și accesibile la nivel global.