Coceanul de porumb, un deșeul agricol, utilizat pentru a aprinde focul, este marfă de înaltă calitate în vestul Europei. Banalii coceni care rămân după curățarea boabelor de pe știuleții de porumb ajung să coste destul de mult în Germania. Un pachet de coceni de porumb tratați și ambalați costă aproape 10 euro.
Nu de mult, o româncă de dezvăluit pe Internet cât costă cocenii pe care românii îi folosesc la aprins focul. „Iac-așa, 15 șucălăi, opt euro în Germania”, spune femeia în clipul video publicat pe rețelele de socializare.
După ce a văzut prețul cocenilor de pe raftul magazinului, românca a spus „Abia acum îmi dau seama câte milioane am băgat eu pe foc”
Cocenii pe care românca i-a filmat sunt combustibil solid, impregnat cu rășină, utilizat de obicei pentru aprinderea grătarelor sau a altor aparate de gătit în aer liber. Aceștia sunt uscați și tratați pentru a produce căldură și flacără pentru gătit.
În România, cocenii strânși de pe câmp îi ajută destul de mult pe cei care vor să mai economisească din lemne.
„Sunt buni ciocălăii, doar îi bagi pe foc. Adunăm vreo zece târne într-o zi și îmi ajung toată iarna, că doar aprind focul, apoi pun lemne”, a spus Nicu Vlad, localnic din comuna buzoiană Țintești, potrivit Adevărul.
Acest „deșeu agricol” pare să fie tot mai greu de găsit. Anul acesta seceta a afectat destul de mult recolta de porumb.
„Porumbul nu s-a făcut nici anul trecut, nici anul ăsta. Nu a mai ajuns să facă știuleți. Acolo unde s-a mai făcut, proprietarii terenurilor nu ne-au mai lăsat să-i luăm de pe teren. Îi îngroapă la arat pentru că e bun pentru sol”, a spus un localnic din Gherăseni.
În țară, o pungă de jumătate de kilogram de coceni impregnați cu rășină costă aproximativ 25 de lei.