Guvernul austriac dorește să interzică utilizarea de noi aparate de încălzire pe bază de combustibili fosili începând de anul viitor și să înlocuiască până în 2025 aparatele de încălzire foarte vechi pe bază de petrol și cărbune cu opțiuni ecologice, relatează Euractiv.
ustria, la fel ca și celelalte țări din UE, urmărește să își reducă cât mai curând posibil dependența de gazul rusesc. Guvernul spune că renunțarea la gazul rusesc ar trebui să aibă loc simultan cu adoptarea opțiunilor de încălzire din surse regenerabile.
Înainte de invazia rusă în Ucraina, Austria primea aproximativ 80% din gazele naturale pe care le consuma din Rusia. Începând cu luna august, această dependență ridicată de fluxurile de gaze rusești a scăzut la mai puțin de 50%, a declarat guvernul.
Interzicerea noilor aparate de încălzire pe bază de combustibili fosili ar avea însă nevoie de aprobarea a cel puțin două treimi din Parlamentul austriac, deoarece proiectul de lege ar necesita modificări ale Constituției, notează Nikolaus Kurmayer de la Euractiv.
„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de vulnerabilă este aprovizionarea noastră cu energie. Răspunsul nu poate fi decât ‘scăpați de gazul rusesc'”, a declarat miercuri ministrul austriac al Energiei și Climei, Leonore Gewessler.
Prin Legea privind energia termică din surse regenerabile (EWG), Austria face acum un alt pas important pe această cale, a adăugat Gewessler.
Potrivit noii legi, încălzitoarele pe gaz nu mai pot fi instalate în clădirile noi începând cu 2023, a spus ministrul, adăugând că, până în 2040, Austria va trece toate încălzitoarele din țară la alternative ecologice, eliminând cazanele pe gaz și petrol și trecând la utilizarea pompelor de căldură, a încălzirii centralizate sau a peleților.
Austria va sprijini programul propus de schimbare a caloriferelor prin punerea la dispoziție a aproximativ 1,95 miliarde de dolari (2 miliarde de euro) până în 2026, a precizat ministrul.
Legea privind energia termică regenerabilă (Erneuerbaren-Wärme-Gesetz, EWG) prevede că încălzirea cu combustibili fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele, ar trebui să fie eliminată treptat în Austria până în 2040.
Prezentând proiectul de lege inițial, ministrul Gewessler a declarat la începutul acestui an că încălzirea reprezintă în prezent aproximativ un sfert din consumul de gaz al Austriei.