ASIAEUROPAINTERNAȚIONAL

Rusia amenință Norvegia cu „distrugerea definitivă” a relațiilor cu Norvegia

Rusia a lansat noi avertismente și amenințări la adresa Norvegiei, membru fondator al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, pentru rolul său în extinderea operațiunilor NATO în regiunea arctică.

„Oslo se numără acum printre cei mai activi susținători ai implicării NATO în regiunea arctică”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „Considerăm astfel de evoluții în apropierea granițelor rusești ca fiind urmărirea deliberată de către Oslo a unui curs distructiv spre escaladarea tensiunilor în regiunea euro-arctică și distrugerea finală a relațiilor ruso-norvegiene”.

Zakharova a avertizat, în plus, că orice viitoare „acțiuni neprietenoase vor fi urmate de un răspuns oportun și adecvat”. Avertismentul vine în contextul în care mass-media și politicienii norvegieni sunt prinși în denunțarea presupuselor comploturi de spionaj rusesc.

Luni, guvernul norvegian a ținut prima pagină a ziarelor internaționale prin emiterea unui ordin rar de „stare de alertă ridicată” pentru armata sa, citând în mod special operațiunile militare în expansiune ale Rusiei în Ucraina.

După cum a scris The Guardian, „Norvegia își plasează armata la un nivel ridicat de alertă, mutând mai mult personal în sarcini operaționale și sporind rolul unei forțe de mobilizare rapidă ca răspuns la războiul din Ucraina – deși premierul a declarat că nu există niciun motiv să creadă că Rusia intenționează să invadeze”.

„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele câteva decenii”, a declarat premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, în cadrul unei conferințe de presă. Dar el a adăugat avertismentul cheie: „Nu există indicii că Rusia își extinde războiul în alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la amenințări, operațiuni de informații și campanii de influență.”

Interesant este că nivelul de alertă ridicat pare să fie legat de îngrijorarea continuă cu privire la spionii ruși care ar putea compromite instalații sensibile din țară:

Mai mulți cetățeni ruși au fost reținuți în Norvegia în ultimele săptămâni, în principal pentru că se aflau în posesia unor drone sau pentru că ar fi fotografiat subiecte acoperite de o interdicție de fotografiere. Cei mai mulți au fost de atunci eliberați.

Națiunile europene au sporit măsurile de securitate în jurul infrastructurilor-cheie din domeniul energiei, al internetului și al energiei electrice, după ce explozii subacvatice au rupt două conducte de gaze naturale din Marea Baltică construite pentru a livra gaz rusesc în Germania.

…Ambasada Rusiei la Oslo a afirmat că autoritățile de acolo s-au folosit de observarea dronelor și a navelor, precum și de incidentele în care au fost implicați ruși cu aparate de fotografiat, pentru a alimenta o „manie a spionajului”.
Tensiunile cu Rusia în întreaga regiune scandinavă sunt mai mari ca niciodată și din cauza ofertelor Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Până în prezent, Turcia și Ungaria sunt ultimele două națiuni care refuză aderarea rapidă, mai ales că Turcia a acuzat ambele țări nordice că adăpostesc „teroriști” kurzi.
În ceea ce privește Norvegia, guvernul a aplicat la sfârșitul săptămânii trecute noi sancțiuni unor oficiali și companii rusești de top. Acestea au inclus cel puțin 30 de persoane și șapte entități rusești.

„Încă o dată, acționăm împreună cu UE pentru a impune sancțiuni Rusiei, pentru a menține presiunea asupra guvernului rus și a susținătorilor săi”, a declarat ministrul afacerilor externe, Anniken Huitfeldt, într-o conferință de presă de vinerea trecută.