S-a retras către cele veșnice Alexandrina Cernov, membră de onoare a Academiei Române, conferențiar la Universitatea Națională din Cernăuți, redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei” și director al Editurii „Alexandru cel Bun”. A murit la Mănăstirea Putna în data de 5 iunie 2024.
Pe parcursul vieții a desfășurat o activitate științifică, publicistică, pedagogică și culturală care a contribuit la consolidarea statutului limbii române în comunitățile etnice înstrăinate de Patria Istorică.
Formându-se la Universitatea din Cernăuți, a fost cadru didactic la Catedra de Filologie Română a aceleiași universități, predând cursurile de teorie literară, istoria literaturii române, stilistică și literatura comparată. În calitate de dascăl, s-a dedicat cu efort și pasiune formării generațiilor de studenți, care sunt astăzi profesori de limba și literatura română, scriitori, jurnaliști, traducători, reprezentanți ai elitei culturale românești din Ucraina.
S-a născut la 24 noiembrie 1943 în orașul Hotin, de pe teritoriul de astăzi al Ucrainei. A urmat studiile la Liceul nr. 32 din București. În anul 1961 a finalizat studiile la Universitatea din București, iar în perioada 1962-1966 a urmat Facultatea de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți, Ucraina. În anul 1989 și-a susținut la Chișinău teza de doctorat Lingvostilistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic.
Între anii 1971-2002 a fost conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, susținând cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii vechi românești, teoria traducerii şi stilistica limbii române, lingvostilistica şi poetica comparată, studii de literatură comparată.
Este membru fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu“ din regiunea Cernăuţi, al cărui vicepreședinte a fost în anul 1989 și președinte în perioada 1990 – 1994.
A fost expert al proiectului comun de cercetare a situației minorităților naționale în Ucraina al Împuternicitului Radei Supreme a Ucrainei în problemele drepturilor omului şi al Comisariatului general al OSCE în problemele minorităților naționale.
Domenii de interes: istoria şi cultura Bucovinei, statutul limbii române, problemele actuale ale comunității românilor din nordul Bucovinei, studii de sociologie, istoria literaturii române, stilistica limbii române, poetica comparativă
S-a implicat activ în promovarea culturii și învățământului în limba română în spațiul ucrainean, fiind autoare pentru nouă manuale școlare de limba şi literatura română, destinate școlilor românești din Ucraina.
Trupul neînsuflețit al doamnei Alexandrina Cernov este depus în Paraclisul mănăstirii, slujba de înmormântare urmând să aibă loc vineri, 7 iunie a.c., la mănăstire, iar înhumarea să fie făcută în cimitirul parohiei Putna!