ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Ce trebuie să știi înainte de vot

Sucevenii alături de toţi românii cu drept de vot, sunt chemați din nou la urne, duminică, pentru alegerea celui de-al cincilea președinte al ţării de după Revoluție, iar procesul electoral vine cu o serie de reguli importante pe care alegătorii trebuie să le cunoască atât în țară, cât și în diaspora. Secțiile de votare vor fi deschise duminică, 18 mai 2025, între orele 07.00 și 21.00, ora locală.

Cine are dreptul să aleagă

Orice cetățean român care a împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv are dreptul să voteze. Nu pot vota persoanele puse sub interdicție judecătorească pentru dizabilități mintale sau cele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votăm

Cei aflați în localitatea de domiciliu trebuie să voteze doar la secția la care sunt arondați, pe baza listei electorale permanente. În schimb, românii aflați în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secție din țară, fiind înscriși pe lista suplimentară.

Excepție face Bucureștiul, unde alegătorii pot vota doar în sectorul în care au domiciliul sau reședința. Nu este permis votul în alt sector al Capitalei, dar este posibil în afara orașului, dacă alegătorul nu se află în București în ziua votului. Alegătorii pot verifica secția de votare la care sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro și introducând codul numeric personal (CNP).

 

Scrutinul în străinătate

Cetățenii români care se află în străinătate pot vota la orice secție de votare organizată în afara țării, prin înscriere pe listele electorale suplimentare. Procesul electoral din diaspora se desfășoară pe durata a trei zile, după cum urmează: Vineri, 16 mai 2025, între orele 07.00 – 21.00 Sâmbătă, 17 mai 2025, între orele 07.00 – 21.00 Duminică, 18 mai 2025, între orele 07.00 – 21.00

Acte necesare

Pentru a-și exercita dreptul de vot, cetățenii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil, emis de statul român. Sunt acceptate următoarele documente: cartea de identitate (inclusiv electronică sau provizorie) buletinul de identitate pașaportul diplomatic sau de serviciu (inclusiv electronic) carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)

Pașaportul simplu (inclusiv electronic sau temporar) este valabil doar pentru votul în străinătate sau pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate care votează în România. Cine sunt candidații În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 18 mai au intrat candidaţii Nicuşor Dan (independent) şi George Simion (AUR)…

Cum votăm corect

Procedura de vot este simplă și durează numai câteva minute (dacă nu este coadă la secția de votare). Odată ajuns la secție de votare, alegătorul va prezenta documentul de identitate, pentru ca operatorul de calculator să verifice datele în sistem. Apoi, alegătorul va semna pe lista electorală și va primi buletinul de vot și ștampila de vot, după care va merge în cabina de votare, unde își va exercita dreptul de vot. Odată aplicată ștampila pe buletinul de vot, alegătorul va introduce buletinul în urnă, având grijă să nu fie vizibilă opțiunea de vot. Va preda ștampila de vot și va primi înapoi documentul de identitate..