ACTUALITATELOCAL

Accident de muncă mortal în pădure. O cioată a căzut peste un om. Bărbatul a decedat pe loc

Accident de muncă mortal în pădure.. Dosat penal pentru ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, urmând a se dispune măsurile procedurale prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

La data de 17.06.2024, ora 14:21, lucrătorii Postului de Poliție Ostra au fost sesizați prin SNUAU 112 de către numitul Dochia Gabriel, din localitatea Ostra, jud. Suceava cu privire la faptul că a avut loc un accident în pădure, respectiv o cioată a căzut peste un om.

În temeiul sesizării, lucrătorii Postului de Poliție Ostra s-au deplasat la fața locului însoțiți de tehnicianul criminalist din cadrul Poliției orașului Gura Humorului, ocazie cu care au constatat următoarele:

S.C NASTITITI SRL Ostra  are spre exploatare masa lemnoasă pe raza O.S.Silva Bucovina-Cantonul silvic Bucovina, conform autorizației valabilă până la data de 30.08.2024.

La data de 17.06.2024 orele 08,00 numitul Robaniuc Ion, angajat al S.C NASTITITI SRL Ostra, ca muncitor silvic, conform contractului individual de muncă s-a prezentat la muncă, deplasându-se împreună cu ceilalți angajați în zona cantonului, de pe raza comunei Ostra, jud. Suceava, în vederea exploatării materialului lemnos.

În jurul orei 14:00 numitul Robaniuc Ion, a tăiat, cu un motofierăstrău, un arbore căzut, doborât de fenomene naturale, dezrădăcinat, marcat, iar în momentul în care a finalizat tăierea, rădăcina arborelui s-a desprins de pământ, moment în care l-a surprins pe Robaniuc Ion. Ceilalți colegi de muncă, au încercat să-l scoată, însă fără rezultat, acesta prezentând leziuni incompatibile cu viața.

La fața locului a intervenit un echipaj SMURD, care a constatat decesul lui  Robaniuc Ion.

Având în vedere că în cauză a survenit decesul numitului Robaniuc Ion, angajat al S.C NASTITITI SRL Ostra, a fost informat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, pentru efectuarea de cercetări și întocmirea actelor de constatare, în conformitate cu prevederile  Legii nr. 319/2006 a sănătății și securității în muncă.

Cadavrul a fost depus la morga Spitalului Gura Humorului și s-a  dispus  efectuarea necropsiei, pentru a stabili care este cauza medico-legală a decesului, sens în care solicităm informarea Serviciului de Medicină Legală Suceava.

În cauză cercetările  vor fi continuate de lucrătorii Postului de Poliție Ostra, sub aspectul comiterii infracțiunii de uciderea din culpă, faptă prevăzută de art. 192 alin. (2) din Codul Penal, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, faptă prevăzută de art. 349, alin. (1) din Codul Penal și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, faptă prevăzută faptă prev. de art. 350, alin. (1) din Codul Penal, urmând a se dispune măsurile procedurale prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.