BREAKING NEWSULTIMA ORĂ

A fost ucis lunetistul canadian in Ucraina? Ce greseala ar fi facut

Canadianul Oliver Lavigne-Ortiz, alias ”Wali”, cunoscut drept ”cel mai bun lunetist din lume”, ar fi fost omorât într-un atac al rușilor, anunță propaganda de la Moscova. Ucrainenii dezmint acest lucru. Cert este că pe pagina de Facebook, unde Wali ținea un jurnal, nu s-a mai postat nimic din 14 martie. . Acesta luptase pe diferite fronturi aprige, în Afghanistan, Siria sau Kurdistan, iar apariția sa de partea Ucrainei a fost văzută ca o mare victorie pentru regimul Zelenski.

Însă rușii spun că l-au ucis pe luptătorul canadian în zona Mariupol, „la 20 de minute după ce a intrat pe front”. Acolo, lunetistul de elită și-ar fi dat de gol poziția după ce și-ar fi comunicat prin radio sectorul de luptă unde se afla și ar fi dat mai multe interviuri pentru presă. Rușii ar fi aflat astfel locația și ar fi bombardat intensiv acel sector.

”Wali”, un veteran al armatei canadiane, pentru unii mercenar și pentru alții un erou, a luptat până acum în conflictele din Afganistan, Siria și Kurdistanul irakian. La începutul lunii martie, s-a anunțat sosirea lui în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Cu toate acestea, la scurt timp după sosire, el a dispărut. Rusia susține că a murit la 20 de minute după ce a intrat pe linia de front, în timp ce Ucraina susține că este încă activ. Cert este că nu s-a mai auzit nimic despre el.

Într-un comunicat, brigada străină care luptă în Ucraina a scris: „Wali devenise foarte liber în opțiunile sale, așa că a trebuit transferat la o altă unitate, pentru că ignora instrucțiuni clare. Devenise un pericol pentru misiune, pentru familia sa și pentru sine însuși. Noi nu suntem în Ucraina ca să scriem vreun roman, ci ca să facem lucruri despre care să scrie alții. Îl iubim din suflet pe Wali, fiindcă ne este un prieten întâi de toate. Până nu se dovedește altfel, este viu și nevătămat”.

În 14 martie, Wali a scris pe Facebook că este viu. De atunci a intrat în tăcere

Pe pagina de Facebook ”La Torche et l’Épée – The Torch and Sword”, Wali a scris în 14 martie că nu a fost lovit de bombardament.

Nu vă faceți griji pentru siguranța mea, sunt deja departe de baza bombardată ieri. Am fost deja acolo, dar pentru scurt timp. Pe această bază au fost voluntari străini, printre alții. Cei care au pierit probabil nu au văzut niciodată soldați ruși. Așa arată războiul modern. Încă murdar, dar impersonal”.

Este posibil ca pe durata misiunilor speciale, acesta să nu aibă acces la internet și nici timp de postări.

Un alt grup de pe social media anunța după data de 15 martie, că ”Wali” este în siguranță.