Zeci de mafioți sicilieni și complici ai acestora au fost încarcerați în cadrul unui proces istoric care a arătat cum mafia a fraudat UE cu milioane de euro. Procesul care a durat un an și jumătate a avut loc într-un tribunal de tip buncăr din Messina, Sicilia si s-a încheiat ieri. 91 dintre acuzați au fost condamnați la 660 de ani de închisoare pentru infracțiuni precum fraudă, declarații false, extorcare, crearea de companii false în scopuri ilegale și trafic de droguri. Doi dintre liderii bandei vor merge la închisoare pentru 30 de ani respectiv 23 de ani. Citirea verdictelor și a sentințelor a durat mai mult de o oră.
Procesul a scos la iveală pentru prima dată un sistem de escrocherii care a drenat cel puțin 5 milioane de euro din fondurile agricole ale UE în visteria a două clanuri mafiote din Munții Nebrodiei și a asociaților lor, inclusiv contabili, politicieni și angajați guvernamentali.
„Procesul a arătat că există o mafie modernă care a trecut de la șantaj și droguri la forme mai sofisticate de venituri, folosind frauda pentru a obține fonduri publice destinate dezvoltării Siciliei”, a declarat procurorul Maurizio De Lucia, pentru Politico.
Italia se luptă de mult timp cu corupția, iar procesul ar putea ridica îngrijorări cu privire la cele 191,5 miliarde de euro pe care Italia urmează să le primească ca parte a fondului de redresare economică post-pandemic al UE. Dar succesul urmăririi penale ar putea, de asemenea, să evidențieze capacitatea țării de a lua măsuri împotriva criminalității.
În 2020, în urma unei anchete care a durat patru ani, aproximativ 1 000 de polițiști au descins la locuințele a zeci de presupuși membri ai mafiei – cu porecle precum Blondie, Banger și Vito Corleone (după personajul lui Marlon Brando din „Nașul”).
Cele două clanuri s-au luptat într-un război pentru teritoriu în anii 1980 și 1990, soldat cu peste 40 de morți. Ulterior, și-au lăsat diferendele deoparte în efortul comun de a frauda UE.
Mituind funcționari locali, ei au identificat parcele de teren care nu fuseseră încă revendicate și și-au însușit aceste terenuri amenințând proprietarii sau creând contracte de închiriere false pe numele unor persoane de fațadă, a declarat De Lucia.
De multe ori, aceștia nu se deranjau să cultive terenurile și chiar solicitau finanțare pe terenuri care nu erau folosite pentru ferme sau pe terenuri pe care nu le controlau, inclusiv pe un teren deținut de Biserica Catolică și pe un altul folosit de marina americană pentru a găzdui comunicații prin satelit.
Autoritățile au devenit conștiente de faptul că aceste clanuri mafiote sustrăgeau subvențiile UE în jurul anului 2012, când Giuseppe Antoci, fostul președinte al regiunii Nebrodi, a înăsprit controalele pentru cei care solicitau fonduri. Aceste verificări fac acum parte din legislația națională.
Această reprimare l-a pus pe Antoci în pericol. El a fost ținta unei tentative de asasinat în 2016, cel mai mediatizat atac asupra unei figuri instituționale din anii 1990 încoace. El trăiește acum sub pază armată 24 de ore din 24, dar a fost la tribunal pentru a vedea citirea verdictelor.
„Acest teritoriu a fost numit „țara sufletelor moarte”, pentru că a fost atât de subjugat de mafie”, a declarat el pentru POLITICO. „Clanurile se războiau în trecut, dar în ultima vreme nu mai era nevoie să se omoare între ele, deoarece banii ajungeau de la UE. Au împărțit pământul, au umilit oamenii. Micii fermieri au fost cei care au plătit prețul. Nimeni nu le putea ține piept, altfel era pus la punct, cum se spune, folosind metodele tradiționale ale mafiei, de șantaj și intimidare. Mai mult de 600 de ani de închisoare este un semnal foarte puternic. Acest teritoriu a fost acum eliberat și poate da o lecție țării”, a spus el.
Ancheta și procesul au încurajat procurorii din alte regiuni și țări să efectueze propriile investigații, potrivit lui De Lucia