Dacă te întrebi când sunt Moșii de iarnă 2024 și ce semnifică această sărbătoare, de fapt, trebuie să știi că această zi are o mare semnificație pentru toți creștinii ortodocși. Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă cu sfințenie, iar una dintre ele este să dai de pomană pentru sufletul celor dragi care au plecat din această lume.
Biserica Ortodoxă a rânduit zile de pomenire generală a morților, acestea sunt mai multe la număr, dar în termeni mari au legătură cu anotimpurile: moșii de iarnă, moșii de primăvară, etc.
Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate. Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.
În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori. Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.
În 2024, Moșii de Iarnă sunt pe 9 martie, zi în care sunt și Moșii de Primăvară 2024. Data este una fixată înainte de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui 2024, care pică pe 10 martie 2024.
Moșii de iarnă este o zi în care se pomenesc cei trecuți în neființă, iar fiecare biserică va oficia Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.
Moșii de iarnă deschid seria celor șapte sâmbete ale morților, care se încheie cu ziua dinainte de Duminica Floriilor.
Sunt aproximativ 20 de zile de moși, însă cele mai importante zile sunt moșii de primăvară – 9 martie, odată cu cei 40 de Mucenici, apoi moșii de vară, în sâmbăta din ajunul Rusaliilor, Moșii de toamnă, și moșii de iarnă, înainte de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.
Moșii de iarnă semnifiicații
Sâmbăta morților sau moșii de vară este o zi specială în care se pomenesc cei plecați la cele veșnice. Această zi este înainte e Rusalii, iar în biserici se fac Sfinte Liturghii apoi slujbe de pomenire a celor morți.
Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam.
Pe 9 martie creștinii vor merge la Biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.
La slujba din Sâmbăta Morților (moșii de iarnă), preoții săvârșesc Sfânta Liturghie. Se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.
În această zi nu se muncește, ci este o zi care se petrece în rugăciune, la slujbă și dând de pomană. Se spune că trebuie să te odihnești și să te gândești la cei care nu mai sunt printre noi, cinstindu-i și pomenindu-i.