SĂNĂTATE

6 principii pentru formarea unor obiceiuri sănătoase

1. Obiceiurile nu depind de obiective
Obiceiurile sănătoase se formează, de obicei, atunci când, în urmărirea unui obiectiv, o persoană repetă un comportament sănătos într-un anumit context. În timp, comportamentul nu mai depinde de obiectiv.

2. Obiceiurile sunt determinate de context
Obiceiurile sunt declanșate de indicii de context, fie că sunt interne (de exemplu, stresul, foamea) sau externe (de exemplu, o reclamă, prezența altora).

Aplicație: Pentru a vă forma obiceiuri sănătoase, fiți cât mai consecvenți posibil: Încercați să realizați comportamentul dorit în același context, în aceeași stare de spirit, cu aceleași persoane, la aceeași oră etc.

Folosiți indicii bazate pe evenimente (de exemplu, să studiați după prânz) decât cele bazate pe timp (de exemplu, să studiați la ora 19.00), deoarece primele sunt, în general, mai eficiente.

Deoarece ne angajăm adesea în comportamente care necesită mai puțin efort, schimbați-vă mediul într-un mod care să facă comportamentul sănătos dorit mai ușor și obiceiurile nesănătoase mai greu de adoptat.

De exemplu, pentru a mânca mai sănătos, reduceți numărul de gustări zaharoase și grase deschise pe tejghea. Pur și simplu înlocuiți-le cu fructele preferate. În mod similar, pentru a dormi mai bine, faceți ca dormitorul dvs. să fie mai degrabă favorabil somnului decât muncii.

3. Obiceiurile se învață prin repetiție
Repetiția este esențială pentru formarea obiceiurilor. Ea îmbunătățește abilitățile și reduce efortul.

Aplicație: Viața poate fi imprevizibilă, astfel încât, pentru a continua să practicăm obiceiul în mod regulat, este necesar să folosim tehnici eficiente de rezolvare a problemelor. Pe scurt, pregătiți-vă și planificați.

De exemplu, dacă încercați să slăbiți și să mâncați sănătos, anticipați ce să faceți dacă, să zicem, nu aveți fructe sau legume acasă, un restaurant nu are opțiuni sănătoase disponibile, nu vă puteți controla nevoia de a mânca prăjitura cu ciocolată din frigider etc.

4. Obiceiurile sunt automate
Obiceiurile proaste sunt greu de eliminat, în parte pentru că obiceiurile sunt automate, ceea ce înseamnă că obiceiurile necesită puține resurse de atenție și, adesea, nu necesită inițiere conștientă sau chiar conștientizare conștientă. Automaticitatea se referă nu doar la comportament, ci și la atenția acordată indiciilor care declanșează comportamentul.

Pentru a ilustra, o persoană preocupată de sănătate care intră într-o bucătărie observă mai întâi un măr, în timp ce o altă persoană poate observa mai întâi un baton Snickers.

5. Obișnuințele sunt promovate de întăritori
Întăririle și recompensele întăresc comportamentele și facilitează formarea obișnuințelor.

Întărirea parțială (adică recompensarea unui comportament doar uneori) este mai eficientă decât întărirea continuă (adică recompensarea unui comportament tot timpul).

Iar schemele de întărire la interval (întărire care apare numai după o anumită durată) sunt mai eficiente decât schemele de întărire în raport (întărire care apare întotdeauna cu o anumită probabilitate).

6. Schimbarea obișnuinței necesită timp
Ultimul principiu al formării obiceiurilor se referă la timp. Formarea de noi obiceiuri durează de la câteva săptămâni până la multe luni – în funcție de persoană, de complexitatea comportamentului, de consecvența și frecvența cu care se realizează comportamentul etc.

De exemplu, un studiu a constatat că formarea unui obicei durează între 18 și 254 de zile.