INTERNAȚIONAL

Papa Francisc îl critică pentru prima dată implicit pe Putin în legătură cu Ucraina

Papa a condamnat deja cu fermitate ceea ce a numit o „agresiune nejustificată” și a denunțat „atrocitățile” din timpul războiului.

Papa Francisc a fost cel mai aproape de a-l critica implicit pe președintele Vladimir Putin în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, afirmând sâmbătă că un „potentat” alimentează conflicte pentru interese naționaliste.

Moscova afirmă că acțiunea pe care a lansat-o la 24 februarie este o „operațiune militară specială” menită nu să ocupe un teritoriu, ci să demilitarizeze și să „denazifice” vecinul său. Francisc a respins deja această terminologie, calificând-o drept război.

„Din estul Europei, din țara răsăritului de soare, umbrele întunecate ale războiului s-au răspândit acum. Am crezut că invaziile altor țări, luptele sălbatice de stradă și amenințările atomice sunt amintiri sumbre ale unui trecut îndepărtat”, a declarat papa într-un discurs adresat oficialilor maltezi după ce a ajuns în țara insulară mediteraneană pentru o vizită de două zile.

„Cu toate acestea, vânturile de gheață ale războiului, care aduc în urma lor doar moarte, distrugere și ură, s-au abătut cu putere asupra vieților multor oameni și ne-au afectat pe toți”, a spus el.

„Încă o dată, un potentat, prins din păcate în pretenții anacronice de interese naționaliste, provoacă și alimentează conflicte, în timp ce oamenii obișnuiți simt nevoia de a construi un viitor care, fie va fi comun, fie nu va fi deloc”, a spus el.