SĂNĂTATE

6 factori care determină moralitatea

De la evoluție la tehnologie, șase factori care determină schimbarea morală.

1. Evoluția
Plecând de la ipoteza că putem defini în linii mari ce este moral și ce nu este moral în majoritatea circumstanțelor, evoluția a jucat un rol cheie în modelarea moralității noastre. Am evoluat în societăți de vânători-culegători, iar aceste condiții au modelat multe dintre comportamentele noastre inerente.

Strămoșii noștri au trăit în societăți mici în care comportamentul oamenilor ar fi fost remarcat, astfel încât aceștia aveau un stimulent real pentru a fi buni. Orice abatere morală ar fi scăzut statutul social al unei persoane și ar fi diminuat șansele de succes în reproducere.

La urma urmei, totul se reducea la cine avea cel mai mare succes în transmiterea genelor sale către generația următoare.

2. Emoțiile
Oricât de mult am vrea să ne spunem că deciziile noastre morale se bazează pe rațiune, emoțiile noastre joacă un rol mai important decât ne dăm seama. Nu este greu de imaginat că emoțiile noastre sunt mult mai eficiente în a conduce comportamentul moral decât rațiunea. Este mai ușor să determinăm oamenii să condamne pe cineva inducându-le emoții precum furia sau dezgustul decât apelând la latura lor rațională.

În timp ce furia și dezgustul sunt emoții morale de „condamnare a celuilalt”, emoții precum recunoștința și admirația sunt clasificate ca fiind de „laudă a celuilalt”. Emoțiile care ne determină să acționăm în moduri specifice sunt vinovăția, rușinea, empatia și compasiunea.

Dar emoțiile nu sunt nici pe departe suficient de bune ca motoare ale moralității; ele ne determină adesea să luăm decizii greșite. Homofobia este un bun exemplu. Oamenii care sunt împotriva relațiilor homosexuale o fac pentru că adesea consideră că preferințele sexuale ale altora sunt dezgustătoare.

3. Argumente intelectuale sau rațiunea
Din fericire, însă, evoluția nu este singurul motor al moralității. Dacă ar fi așa, schimbarea morală ar avea loc mult mai lent. Nu suntem la mila doar a creierelor noastre emoționale primitive.

După cum a scris Richard Dawkins, „Noi, mamiferele umane, suntem victimele unei dispute recurente: o luptă între vechiul creier reptilian, care conduce inconștient mașina de supraviețuire, și neocortexul mamiferic așezat pe un fel de scaun de șofer deasupra ei”.

Neocortexul, care a intrat în joc mult mai târziu decât regiunile emoționale ale creierului în cursul istoriei noastre evolutive, este sediul conștiinței noastre. Acesta gândește și poate anula răspunsurile primare ale „creierului nostru vechi”/”creierului emoțional”/”creierului mașinii de supraviețuire”. De-a lungul vieții noastre, fiecare dintre noi a fost martor la modul în care se schimbă moravurile, iar raționamentul intelectual este un mare motor al acestor schimbări.

4. Bunăstarea
Ar putea părea ciudat să includem avuția într-o listă despre progresul moral, dar s-a demonstrat că reducerea sărăciei poate duce la rezultate morale pozitive pentru o societate în multe feluri. În prelegerea sa din 2018 de Ziua lui Darwin, psihologul evoluționist Diana Fleischman a subliniat că, pe măsură ce boala scade într-o societate, oamenii devin mai puțin tradiționali, mai puțin autocratici și mai democratici și egalitari.

5. Factori socio-culturali
Factori precum genul, vârsta și cultura sunt mai importanți în ghidarea moralității noastre decât ne dăm seama. Studiile au constatat că judecățile morale ale oamenilor din culturile occidentale tind să fie mai utilitariste (a face rău unei persoane pentru a salva alte cinci) decât cele din culturile orientale.

Bărbații din ambele culturi tind să fie mai utilitari decât femeile, în timp ce persoanele mai în vârstă emit judecăți mai puțin utilitare. Geografia ne poate modela, de asemenea, alegerile morale: Cel puțin o parte din diviziunea distinctă dintre nordul și sudul Americii în perioada sclavagistă s-a datorat faptului că condițiile geografice din sudul Americii erau ideale pentru cultivarea bumbacului, o cultură care necesită multă muncă.

6. Tehnologie/motoare materiale ale schimbării morale
Ori de câte ori văd camioanele de gunoi din SUA (care au fost proiectate pentru a fi complet automatizate), mă frapează modul în care această tehnologie a dus la demnitate într-o muncă care, în majoritatea celorlalte țări, este încă privită ca fiind umilitoare și degradantă. Acesta este un exemplu clar al unui motor material al schimbării morale la locul de muncă. Această tehnologie a schimbat ideea oamenilor cu privire la ceea ce este acceptabil din punct de vedere moral pentru un șofer de camion de gunoi.

Tehnologiile viitorului, cum ar fi carnea cultivată în laborator, ar putea face ca consumul de carne de la un animal care a fost odată viu, care este considerat astăzi un lucru obișnuit, să fie considerat imoral. Odată ce o tehnologie este disponibilă pe scară largă și reprezintă o alternativă viabilă la practicile anterioare, aceasta poate duce la o schimbare în moralitatea noastră colectivă.

Înțelegerea locului de unde provine morala noastră și a modului în care aceasta se schimbă poate oferi informații valoroase despre natura speciei noastre și a moralei noastre, precum și despre factorii pe care am dori să îi guvernăm.