SĂNĂTATE

Aveți nevoie de terapie pentru doliu?

  • Nu toți cei îndurerați au nevoie de ea și nu toți terapeuții o pot oferi.

Articolul din Times se referă la adăugarea în DSM-5, ghidul de diagnostic pentru psihiatrie, a „tulburării de doliu prelungit”. La fel ca în cazul multor aspecte din sistemul nostru de sănătate, acest diagnostic are ca scop principal asigurarea de sănătate, oferind un cod de diagnostic care să permită pacienților să depună dosare pentru rambursare.

Iată cum descrie Asociația Americană de Psihiatrie acest diagnostic, care poate fi aplicat în termen de cel puțin șase luni de la moartea unei persoane dragi pentru copii și de cel puțin 12 luni pentru adulți:

„…dorințe intense pentru persoana decedată sau preocupare cu gânduri legate de persoana decedată sau, la copii și adolescenți, cu circumstanțele din jurul morții. Aceste reacții de doliu apar în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puțin o lună. Individul experimentează o suferință semnificativă din punct de vedere clinic sau o afectare în domeniul social, ocupațional sau în alte domenii importante de funcționare.”

După cum știu cei dintre noi care au pierdut o persoană dragă, un an este o nanosecundă în perioada de doliu, așa că, în mod crucial, rețineți că acest diagnostic nu sugerează că după un an ar trebui să vă fi „trecut”. Mai degrabă se aplică persoanelor care nu au progresat de la suferința paralizantă din primele zile, care sunt atât de preocupate de pierdere încât nu funcționează în viața lor. Este dincolo de durerea pe care o simt, de exemplu, la aproape doi ani de la moartea soțului meu. Mă gândesc la el în mod constant și încă plâng, dar îmi trăiesc viața în jurul durerii și a dorului și merg (cu reticență) înainte.

  • Cine are nevoie de terapie?

Dar acum să vorbim despre doliul „mediu” (dacă există așa ceva) și despre terapie.

O mulțime de oameni se întreabă – așa cum am făcut-o și eu – cum poate terapia să ajute în cazul doliului, când terapeuții nu pot face singurul lucru care ne va face să fim cu adevărat bine: să-i aducem înapoi pe cei dragi. Ce rost are să vorbești despre cât de trist ești când tristețea este inevitabilă și nenegociabilă?

Am intrat și am ieșit din terapie încă din adolescență, luptându-mă cu depresia și cu dinamica complicată a familiei. A fost salvator și transformator pentru mine, așa că aveam deja o relație cu un terapeut când Tom a murit brusc și am apelat la ea pentru a procesa acest eveniment cataclismic. Și pentru că terapia este portul meu în orice furtună, am crezut că toată lumea în doliu are nevoie de terapie – până când am vorbit cu câțiva experți.

„Cei mai mulți oameni nu au nevoie să meargă la terapie”, spune Robert Neimeyer, terapeut de doliu, profesor emerit al Universității din Memphis și director al Institutului Portland pentru Pierdere și Tranziție, unde pregătește profesioniști în consilierea pentru doliu și în sprijinul persoanelor în doliu. „Ființele umane au evoluat pentru a face față multor provocări ale vieții. Suntem rezilienți. Avem dovezi solide că majoritatea oamenilor nu au nevoie de un terapeut de doliu atunci când au suferit pierderea unei persoane dragi.”

Pentru mulți oameni, prietenii și familia sunt suficiente pentru a-i ajuta să treacă prin cele mai grele momente. „Sprijinul social este ceva de care beneficiază oamenii în doliu…[dar] atunci când oferim terapie de doliu în mod universal, deschidem ușile pentru oricine este în doliu, observăm un efect deșănțat de mic”, spune Neimeyer. „Aplicarea universală a terapiei de doliu nu este o practică bazată pe dovezi.”

Elizabeth Cleary, psiholog senior al personalului, supervizor clinic și fost director de formare clinică la Simms/Mann UCLA Center for Integrative Oncology, spune: „Strategiile de coping contează, de asemenea: scrisul, cititul, mindfulness, exercițiile fizice, un instinct puternic de a se conecta cu ceilalți, de a-și împărtăși experiența emoțională, nu de a evita sau amorți sentimentele dure.” Dar, adaugă ea, „acestea sunt într-adevăr abilități avansate pe care mulți dintre noi au nevoie de cea mai mare parte a vieții pentru a le cultiva”.

  • Suferința în suferință

Persoanele a căror pierdere este deosebit de traumatizantă sau stigmatizată într-un anumit fel – violență, sinucidere, supradoză de droguri – au mai multe șanse să beneficieze de ajutor profesional. Alte persoane ar putea avea nevoie de ajutor pentru a se împăca cu aspecte ale relației lor cu persoana decedată. „Rămânem adesea cu o bună parte din ceea ce se numește afacere neterminată”, spune Neimeyer, „…toate problemele relaționale nerezolvate care continuă să trăiască [cum ar fi] conflicte nerezolvate, relații marcate de tensiune, dispute, furie, evitare, trădare, abandon.”

Unele probleme nerezolvate sunt mai puțin tensionate: Nu i-ai spus mamei tale pentru ultima oară că o iubești sau nu ai fost prezent când tatăl tău a murit. Și, spune Neimeyer, o problemă care nu primește atenția pe care o merită este „asaltul asupra propriului sine și a propriei noastre identități. Dacă îmi pierd unicul copil, mai sunt eu o mamă?”.

Așadar, consilierea pentru doliu nu are rolul de a te face mai puțin trist, ci mai puțin torturat. „În psihologie vorbim despre distincția dintre durere și suferință”, spune Cleary. „În cazul morții, există durere sub formă de doliu și nu vom putea schimba acest lucru și nici nu este scopul nostru să schimbăm acest lucru. Dar, pentru mulți oameni, în jurul durerii durerii există și multe forme diferite de suferință: regret, autoînvinovățire, vinovăție, ar trebui să ne gândim la cum ar trebui să ne comportăm, cum ar trebui să ne simțim, ce ar trebui sau nu ar trebui să facem.”

Chiar și terapeuții pot fi analfabeți în materie de doliu
Cleary crede că mulți oameni pot beneficia de un anumit tip de consiliere pentru doliu, în parte pentru educația pe care o poate oferi. „Există o mulțime de așteptări nerealiste în jurul doliului”, spune ea. „Doliul poate fi intens fizic, poate fi însoțit de multă oboseală. Este, de asemenea, foarte solicitant din punct de vedere cognitiv pentru noi să încercăm să dăm sens și să ne adaptăm la o lume fără persoana iubită. Acest lucru necesită o mare parte din energia noastră de procesare. Este greu să ne concentrăm, este greu să ne concentrăm. [De exemplu] cititorii de o viață întreagă consideră dintr-o dată că este greu să parcurgă o pagină întreagă de text.”

Pentru persoanele care nu cunosc aceste lucruri – ceea ce reprezintă probabil toată lumea care nu a trăit o suferință intensă – aceste experiențe pot fi confuze și îngrijorătoare.

Cu toate acestea, subliniază Neimeyer, educația privind doliul lipsește nu numai în rândul populației generale, ci și în rândul terapeuților. „Există puține programe, dacă nu chiar niciunul, în care cuvântul doliu este rostit în clasa de absolvenți”, spune el. „În prezența acestei realități existențiale, mulți terapeuți se pot simți neajutorați”.

Acesta este unul dintre motivele pentru care unii oameni renunță la consilierea pentru doliu. O femeie pe care o cunosc și care și-a pierdut soțul a încercat trei terapeuți, dar a simțit că tot ce făcea cu ei era să rumege, ceea ce o făcea să se simtă mai rău în loc să se simtă mai bine. În cele din urmă, ea a găsit mai utile învățăturile spirituale ale lui Eckart Tolle, ceea ce nu îl surprinde pe Neimeyer. „Se poate spune că diferitele tradiții de înțelepciune fac o treabă mai bună în acest sens decât psihologii.”

„O terapie bună nu înseamnă doar a vorbi prin experiențe sau a povesti experiențe”, spune Cleary. „O terapie eficientă înseamnă să construiești o perspectivă, să faci conexiuni, să ai experiența de a exprima și de a trăi emoțiile într-un mod care să fie util. Este un sunet diferit de cel al cuiva care rumegă. Un terapeut bun poate auzi unde se rumegă și intră acolo și spune: „Aud că există un punct blocat acolo, o temă la care ajungem mereu”.”

  • Alege-ți terapeutul cu înțelepciune

În timp ce doliul poate include depresia și anxietatea, nu este același lucru și nu poate fi tratat exact în același mod. Și așa cum nu toată lumea în doliu are nevoie de terapie pentru doliu, la fel nu toți terapeuții au cunoștințele necesare pentru a o oferi. În căutarea sprijinului pentru doliu, spune Neimeyer, începeți cu vorba din gură în gură de la alte persoane care au suferit pierderi. De asemenea, puteți căuta terapeuți cu un fel de certificare în terapia doliului. „Asta înseamnă că ei o iau suficient de în serios pentru a analiza ceea ce este deosebit de dificil în doliu”, spune el. Solicitați o ședință de consultanță fără obligația implicită de a continua cu terapeutul. „Cred că în decurs de o oră de lucru cu persoana respectivă puteți ști cu siguranță dacă va funcționa”, spune Neimeyer. Cel puțin, dacă nu vă simțiți conectați după trei ședințe, poate doriți să reduceți pierderile și să mergeți mai departe.

Mesajul de reținut aici este că nu toată lumea are nevoie de consiliere profesională pentru doliu. Totuși, luați în considerare și acest lucru: Femeile care își pierd partenerii au de 10 ori mai multe șanse (decât cele care nu și-au pierdut partenerii) să moară prin sinucidere. Bărbații sunt de 66 de ori mai predispuși. Așa că, dacă, chiar și la început, vă aflați în locuri întunecate; dacă folosiți alcool, droguri sau orice altceva în exces pentru a vă amorți sentimentele; dacă sunteți chinuiți de regrete sau de vinovăție sau de flashback-uri, „Acesta este momentul să cereți ajutor”, spune Neimeyer. „Probabil dincolo de familie și prieteni”.

Print Friendly, PDF & Email