Pe 23 ianuarie este celebrată Ziua Internațională a Scrisului de Mână. Cu această ocazie, este bine să ne reamintim beneficiile pe care le are, pentru creier, notarea în jurnal, zilnic, a experiențelor și dorințelor noastre.
Celebrarea Zilei Mondiale a Scrisului de Mână are loc pe 23 ianuarie deoarece este ziua de naștere a lui John Hancock, care a devenit notoriu datorită semnăturii sale, deosebit de lizibile și de interesante, de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.
Ziua Internațională a Scrisului de Mână ne încurajează să punem pixul pe hârtie și să ne scriem gândurile.
Folosind scrisul de mână și diferite anumite tehnici terapeutice de journaling (tehnica jurnalului) ne putem reduce anxietatea, îmbunătăți memoria și obține mai multă claritate.
Meritele practicii jurnalului, ca mijloc de introspecție și de autoexprimare, au fost recunoscute pe scară largă. Cu toate acestea, noi studii științifice au dezvăluit mai multe moduri în care scrisul este benefic pentru sănătatea și bunăstarea noastră.
Impactul emoțional al evenimentelor traumatice poate fi atenuat prin procesul terapeutic de a scrie despre gândurile și sentimentele proprii cu privire la eveniment. Numeroase studii au indicat faptul că jurnalul și alte forme de scriere expresivă pot ajuta la ameliorarea stresului, a disperării și a anxietății
Implicând atât emisfera stângă, cât și cea dreaptă a creierului, se crede că scrisul îmbunătățește comunicarea între zonele creierului responsabile de reglarea emoțiilor. Astfel, prin schimbul de informații între regiunile creierului, am putea fi capabili să ne recunoaștem și să ne controlăm mai bine emoțiile.
Scrierea gândurilor și a sentimentelor într-un jurnal ar putea ajuta o persoană să obțină o perspectivă asupra sentimentelor sale și să vadă ciclurile repetitive sau factorii declanșatori.
Scrierea despre experiențele proprii poate ajuta o persoană să își înțeleagă mai bine răspunsurile emoționale, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor metode mai eficiente.