Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor – I.P.J. Suceava, s-au sesizat in data de 5 iulie, cu privire la faptul că mai multe animale se află într-o stare necorespunzătoare, fără hrană și apă în cantități suficiente, respectiv fără un adăpost corespunzător, la proprietatea unei femei, domiciliată la o casă din municipiul Suceava.
Polițiștii au documentat cauza și în data de 08.07.2024, ora 09.00, s-au deplasat la locuința femeii de 74 ani, din mun. Suceava, în vederea efectuării unui control de specialiate, fiind identificate 12 exemplare canine adulte, 8 femele și 4 masculi, precum și un număr de 4 exemplare feline adulte, 2 femele și 2 masculi, pe care propietara, datorită vârstei înaintate și lipsei posibilităților financiare, nu le putea îngriji, acestora nefiindu-le acordate condițiile de bunăstare prevăzute de art. 5 alin 1 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor – republicată, respectiv apă și hrană în cantități suficiente, adăpost corespunzător și tratamente medicale, exemplarele canine nefiind microcipate și sterilizate.
Polițiștii din cadrul Biroul
ui pentru Protecția Animalelor au emis ordine de plasare a tuturor animalelor în adăpost pentru o perioadă de 45 zile, în conformitate cu prevederile art. 241 alin.(2) lit.g) din Legea 205/2004 privind protecția animalelor –republicată, pentru un număr total de 16 animale: caini si pisici. .
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, au procedat și la sancționarea contravențională a femeii pentru nerespectarea prevederilor art. 5 alin.(1) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor rep., și ale art. 8 alin (4) și art. 13^2 din OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
IPJ Suceava amintește că în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor relele tartamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.
Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
- a)folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
- b)folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
- c)practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- d)rănirea cu intenție a animalelor.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:
- a)uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
- b)schingiuirea animalelor;
- c)organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- d)zoofilia
De asemenea, IPJ indeamna toți cetățenii să respecte prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată și le reamintim deținătorilor de animale că au obligația de a le asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, precum și asistența medicală, cu precizarea că nerespectarea acestor obligații se sancționează contravențional cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.