ACTUALITATE

Ziua Internaţională a Romilor

Ziua Internaţională a Romilor. Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971.

Cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor – roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional. Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.

În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept „Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr.66/2006, o iniţiativă legislativă a președintelui APRPE Nicolae Păun.

În acest context Asociaţia Partida Romilor Pro Europa Sucursala judeţului Suceava, are deosebita plăcere de a vă invita la celebrarea acestui deosebit eveniment ce va avea loc în data de 8 aprilie 2022, orele 14:00, la Căminul Cultural din localitatea Mitocu Dragomirnei.

“La mulţi ani,!, multă sănătate, fercicire, putere de muncă, pace şi linişte sufletească tuturor romilor din judeţul Suceava”.

Cu deosebita consideraţie,

 

P R E Ş E D I N T E,

Leonard CONSTANTIN