JUSTIȚIE

Ziare.com: „Marea prescripție”, desființată de Înalta Curte. „Ar trebui să revină nume grele în boxa acuzaților”

Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) a stabilit, recent, că toți judecătorii sunt obligați să aplice legea unitar când vine vorba despre prescripția răspunderii penale (perioada stabilită de lege după care se înlătură răspunderea pentru o faptă penală).

Astfel, atunci când în Codul Penal nu sunt mențiuni care să întrerupă cursul răspunderii pentru o faptă ilegală, aceasta reprezintă „lege mai favorabilă” și se aplică indiferent de obiectul dosarului, arata ziare.com.

Decizia ÎCCJ de luni, 17 iunie, are la bază mențiunile Curții Europene de Justiție, cea care a schimbat radical cursul a mii de dosare penale, unele în care apar „nume grele”, trimise în judecată pentru fapte de corupție.

„Instanțele de judecată nu pot lăsa neaplicată dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex în materia întreruperii cursului prescripției răspunderii penale, data prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penala, în limitele rezultate din hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată în 24 iulie 2023 în cauza C-107/23 PPU (limite prevăzute în dispozitivul hotărârii la pct.1 teza a II-a)”, este minuta afișată pe portalul ÎCCJ.

Decizia care a „închis” peste 8000 de dosare penale, inclusiv de corupție

Peste 8000 de dosare penale, unele cu politicieni, oameni de afaceri, condamnați în primă instanță sau cu rechizitorii stufoase, s-au închis, deoarece faptele s-ar fi prescris ca urmare a aplicării de către instanțele naționale a deciziilor CCR și ÎCCJ privind prescripția răspunderii penale.

Mai exact, Curtea Constituțională a decis, în 2022, că, între iunie 2018 și mai 2022, nu a existat prescripție specială, instrumentul juridic care oferea prelungirea perioadei în care pot fi trase la răspundere faptele penale, după ce suspectului i s-a comunicat faptul că este anchetat. Astfel, s-a ajuns la principiul dreptului penal, potrivit căruia se aplică „legea penală mai favorabilă,, arata jurnaliștii de la ziare.com.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, în urmă cu un an, în urma sesizării Curtii de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european.

„Instanța națională este obligată, în principiu, să înlăture normele sau jurisprudența naționale care creează un risc sistemic de impunitate pentru asemenea infracțiuni”, se arată în hotârârea menționată mai sus.

CJUE  a stipulat că nu este admisibil ca persoanele dovedite că au comis infracțiuni  să scape de rigoarea legii, pe motivul  prescripției, iar judecătorii români pot să ignore decizia CCR privind prescripția fără să se teamă că vor fi sancționați disciplinar. Astfel, în ultima perioadă, s-a înregistrat un val de achitări pe motivul prescripției,arata ziare.com.