Zelenski convoacă rezerviștii: „Nu vom ceda din teritoriul Ucrainei”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi seară convocarea rezerviştilor, în contextul conflictului militar cu Rusia.
Acesta a declarat într-o adresare video către populație că a decis convocarea rezerviştilor, pentru a participa la instruire militară, precizând însă că nu va ordona mobilizarea generală.
Șeful statului a dat asigurări că încă vrea o soluţie diplomatică şi a salutat propunerea Turciei de a juca rol de mediator între Moscova şi Kiev.
„Nu vom ceda din teritoriul Ucrainei”, a afirmat Zelenski, salutând sancţiunile impuse de ţările occidentale Rusiei ca reacţie la recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk.
Ucraina a început de miercuri să recruteze rezerviștii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, în urma unui decret al președintelui Volodimir Zelenski, au anunțat forțele armate într-un comunicat. Perioada maximă de serviciu militar este de un an, informează Reuters.
Zelenski a spus marți că va introduce recrutarea rezerviștilor, dar a exclus o mobilizare generală după ce Rusia a anunțat că va muta trupe în estul Ucrainei.
Reuters: SUA ar putea interzice exporturile de tehnologie folosită în economia și armata Rusiei
ACTUALIZARE 23 FEBRUARIE 11:00 Dacă Rusia continuă să invadeze Ucraina, administrația Biden ar putea priva țara de mai multe tipuri de tehnologie și bunuri americane și străine, folosite la produse precum electronice și calculatoare comerciale și semiconductori și componente pentru aeronave, au declarat, pentru Reuters, oameni familiari cu această chestiune.
Președintele Joe Biden ar putea face acest lucru prin extinderea listei de bunuri care necesită licențe din SUA, înainte ca furnizorii să le livreze către Rusia. Administrația președintelui SUA ar refuza astfel aceste licențe, potrivit surselor citate de Reuters.
Măsurile sunt parte a unei serii de penalizări care sunt impuse la controlul exporturilor pe care SUA le-a pregătit pentru a afecta economia Rusiei, luând în vizor bunuri precum lasere și echipament de telecomunicații până la echipament maritim.
Pachetul, care încă era ajustat în weekend și s-ar putea modifica, ar putea fi introdus chiar și în contextul în care unii oficiali de la Casa Albă au promis să evite consumatorul rus de la brutul penalizărilor.
În cadrul schimbărilor propuse în pachetul de controale la exporturile din SUA, aplicațiile pentru licențe ar urma să fie revizuite cu un standard strict de „politică a anulării”, ceea ce înseamnă că doar în cazuri rare le va aproba administrația.
De asemenea, companiile rusești listate ca fiind așa-ziși utilizatori militari finali pentru presupusele legături cu armata rusă, inclusiv un număr mic de producători aviatici, vor fi adăugați pe o listă neagră comercială cunoscută drept lista entităților. Aceasta ar mări aria de bunuri pentru care companiile ar trebui să obțină licențe.
Kievul le cere ucrainenilor să părăsească „imediat” Rusia
ACTUALIZARE 23 FEBRUARIE 10.50: Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a lansat miercuri un apel către cetăţenii ucraineni să părăsească Rusia cât de repede posibil din cauza riscului escaladării militare cu Moscova, relatează France Presse.
„MAE recomandă cetăţenilor ucraineni să se abţină de la orice fel de călătorie în Rusia, iar cei care se află deja acolo să părăsească imediat teritoriul” Federaţiei Ruse, a transmis diplomaţia ucraineană într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Vladimir Putin: Interesele cetățenilor noștri nu sunt negociabile
ACTUALIZARE 23 FEBRUARIE 09:20 Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat miercuri asupra caracterului „nenegociabil” al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească „soluţii politice” la criza actuală cu Ucraina, relatează France Presse.
„Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme”, a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei apărătorului Patriei, conform Agerpres.
„Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile”, a continuat Putin, care cere Occidentului garanţii, cum ar fi promisiunea că Ucraina nu va fi integrată vreodată în NATO sau încetarea consolidării Alianţei Nord-Atlantice la frontierele ruse.
Menţionând ca ameninţări pentru Rusia „relaxarea sistemului de control asupra armamentelor” şi „activităţile militare ale NATO”, preşedintele rus a apreciat din nou că îngrijorările ţării sale rămân „fără răspuns” din partea Occidentului.
Vladimir Putin a promis de asemenea să continue dezvoltarea capacităţilor armatei şi ale flotei ruse, „tehnologii digitale avansate” şi inteligenţa artificială, precum şi aşa-numitele arme „hipersonice”.
Rusia a dezvoltat în ultimii ani rachete hipersonice pe care le-a prezentat ca fiind „invincibile”, deoarece sunt capabile să depăşească orice scut antirachetă existent la ora actuală. De asemenea, Moscova este acuzată cu regularitate de atacuri cibernetice de amploare şi campanii de dezinformare împotriva adversarilor săi.