BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Zelenski cere de urgență rachete cu rază lungă, pentru a elibera Donbasul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete. Apelul său video a fost făcut către miniştrii Apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală privind noi forme de sprijin militar pentru Kiev.

„Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS (lansatoare multiple), cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său ocupat de trupele ruse”, a afirmat Zelenski la Kiev, la conferința de presă comună susținută împreună cu portughez António Costa, informează Agerpres.

\”\”Dacă unele ţări din Europa sau din lume se obişnuiesc cu ideea că Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, aş dori să spun că nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru\”\”, a mai precizat Zelenski.

Potrivit Politico.eu, Statele Unite – care deţin ori au exportat lansatoare multiple de rachete de tipul celor solicitate de Kiev, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri – sunt reticente să ofere astfel de arme pentru că armata ucraineană ar putea bombarda adânc în interiorul teritoriului rus.

Miniştrii apărării din circa 40 de state dispuse să ofere Ucrainei armament pentru a o susţine în războiul declanşat împotriva ei de Rusia au avut pe 26 aprilie o reuniune în Germania la baza americană de la Remstain pentru a dezbate modalităţile de sporire a acestui ajutor.

La acea reuniune miniştrii participanţi au fost de acord să desfăşoare periodic astfel de discuţii, următoarea fiind programată luni.