ACTUALITATE

Yossi Dey și Ștefan Ungureanu, ambii de la Comunitatea Evreilor din Suceava, implicați în sprijinirea refugiaților indiferent de etnie

Yossi Dey și Ștefan Ungureanu, ambii de la Comunitatea Evreilor din Suceava, implicați în sprijinirea refugiaților din Ucraina  indiferent de etnie. Primul este un evreu originar din Israel, stabilit în Suceava iar cel de-al doilea spune că bunicul este evreu.

Din primele zile ale războiului în Ucraina, evreii din  județul Suceava au sprijinit refugiații din țara vecină, inclusiv, evreii stabiliți în Ucraina dar care au ținut să plece din calea războiului. Implicata a fost și Ambasada Israelului în România dar și autoritățile din Israel care au trimis aici reprezentanți ai Ministerului de Interne care să ajute la întocmirea documentelor necesare repatrierii.

În prezent, numărul refugiaților din Ucraina a scăzut însă Cortul special ridicat în Vama Siret continuă să fie deschis tuturor celor care vin din Ucraina și angajaților structurilor MAI; organizațiilor de voluntariat, bisericilor  și persoanelor fizice care sunt implicate în acțiunea de sprijinire a refugiaților.

,, Comunitatea Evreilor de la Suceava s-a implicat și se implică în  acti.   Aprovizionăm cu produsele necesare preparării mâncării și servim pe toți. Este deschis pentru toată lumea  si noi ajutăm. Suntem aici pentru a fi alături de toți care vin din Ucraina si tot personalul implicat de la începutul războiului. Am stat și 14-15 ore pe zi iar activitatea noastră continuă,, ne spune Ștefan Ungureanu, tânărul al cărui buni este evreu.

Îndrăgostit de o suceveancă și de Bucovina

Yossi Dey  a venit în România in 2001 pentru afaceri. Situația economică era un deazstru la acea vreme și a pierrdut banii investiți. A cunoscut însă o suceveancă de care s-a îndrăgostit și cu care s-a și căsătorit. ,, Am pierdut investiția dar am câștigat mult mai mult. M-am căsătorit cu o sucevenacă cu care am doi copii.  În 2003 am mers in Israel dar am simțit că ar trebui să revenim în Suceava. Am început să fac din nou afaceri. Iar am ratat dar nu am renunțat. Și am deschis din nou o altă firmă de import pentru ustensile de bucătărie. Am și un magazin și pot spune că mă simt un om implinit. Aici îmi plac oamenii și zona este superbă. Nu aș sta o zi în București,, ne spune Yossi Dey .