GENERAL

Website-urile și softurile din Ucraina vor trece la limba ucraineană. Sunt prevăzute amenzi

Din 16 iulie 2022 toate produsele cu programe de calculator trebuie să aibă o interfață ucraineană. În plus, toate resursele de internet trebuie să implementeze versiuni în limba ucraineană. Acest lucru a fost anunțat de ombudsmanul lingvistic Taras Kremin, potrivit Agenției BucPress.

Kremin a reamintit că acest lucru se datorează faptului că la 16 iulie 2022 vor intra în vigoare părțile 2 și 6 ale articolului 27 din Legea Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”.

Articolele de mai sus reglementează utilizarea limbii de stat pe Internet și limba interfețelor programelor de calculator instalate pe mărfuri.

În special, vorbim despre ecrane și butoane electronice pentru telefoane, mașini de spălat, cafetiere electrice, mașini și multe altele.

„Produsul trebuie să aibă o interfață în limba ucraineană, indiferent dacă această interfață folosește un ecran electronic sau are aspectul unui panou de control cu butoane obișnuite”, a spus ombudsmanul.

În plus, toate resursele de informații de pe Internet, precum și site-urile web, paginile sociale și aplicațiile magazinelor și companiilor trebuie să aibă o versiune de bază în ucraineană, care ar trebui să fie descărcată pentru utilizatorii din Ucraina în mod implicit.

„Versiunea în limba ucraineană a reprezentanței online a unei companii străine care vinde produse în Ucraina poate avea mai puține informații decât versiunea principală, dar suficiente pentru ca un utilizator din Ucraina să înțeleagă pe deplin scopul afacerii”, a spus Kremin. .

El a menționat că din ianuarie 2021, magazinele online sunt obligate să publice toate informațiile despre produs sau serviciu în limba de stat, iar de acum înainte întreaga resursă de internet ar trebui să fie în ucraineană.

De asemenea, din 16 iulie 2022, ombudsmenul lingvistic va putea aplica amenzi funcționarilor din autoritățile publice și administrative  locale, managerilor și angajaților întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor de toate formele de proprietate, precum și altor persoane care încalcă legea.

Valoarea amenzii este de la 3,4 mii la 8,5 mii grivne, dacă încălcarea este comisă pentru prima dată. Pentru încălcări repetate, amenda poate crește la 11,9 mii grivne.