ECONOMIC

Vosganian: Dacă nici în ce privește avantajele naturale nu tragem foloase, la ce alt folos să ne mai așteptăm de la viitor?

,,Comisia Europeană cere statelor member să-și reducă consumul de gaz pe următoarele opt luni cu 15%, în comparație cu media ultimilor cinci ani. Această măsură ar fi menită să diminueze dependența de livrările de gaze din Federația Rusă. Guvernul roman nu are niciun motiv să accepte această solicitare. România are o poziție avantajoasă din punct de vedere energetic, este singurul stat din Uniunea Europeană care dispune de rezerve de hidrocarburi pe platoul continental și unul dintre foarte puține care dispune de asemenea rezerve în zona maritimă. În modul în care și-a negociat aderarea la Uniunea Europeană, România a renunțat la toate aceste avantaje,, arata fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian.

Acesta sustine ca practic, nu avem o politică energetică proprie, iar piața noastră de energie se desfășoară de parcă am aduce gazul din Arabia Saudită și curentul electric din Germania. ,,România are destulă energie electrică și, cu o politică de depozitare înțeleaptă, ar dispune și de suficient gaz pentru consumul intern. Nu avem niciun motiv să supunem mediul de afaceri populația unor restricții ori unor costuri suplimentare, mai ales în condițiile unei inflații de două cifre și a unor prognose neliniștitoare pentru anul 2023. Reacția a fost promptă. Un număr dse state europene au refuzat propunerea Comisiei Europene, printre acestea Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Grecia. Cum vă imaginați, România, ascultătoare ca de obicei, nu ser numără printre el. E cazul ca țara noastră să se alăture celor care refuză o asemenea solicitare. Altminteri, ar fi ca și cum am socoti că trăim pe un pământ sterp, lipsit de resurse, ceea ce nu e adevărat. Pe lângă atâtea probleme reale, ar însemna să ne facem ;i probleme pe care nu le avem. Dacă nici în ce privește avantajele naturale nu tragem foloase, la ce alt folos să ne mai așteptăm de la viitor? Bine zicea poetul: „Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă”,, mai arata Vosganian.