INTERNAȚIONAL

Vladimir Putin se rostogolește peste Statele Unite

Administrația Biden încurcă relațiile cu Rusia în timp ce experții săi își spun ficțiuni măgulitoare
Vladimir Putin nu are nevoie să trimită trupe în Ucraina. El și-a atins deja obiectivele strategice – deocamdată.

Principalele puteri ale Uniunii Europene, Franța și Germania, concurează între ele pentru urechea lui Putin, în timp ce Marea Britanie le face concurență prin trimiterea de arme în Ucraina. Statele Unite sunt expuse ca un protector nesigur, incapabil să își apere poziția sa supraextinsă la ușa Rusiei în Ucraina. NATO este divizată și neputincioasă, o umbră a depășirii imperiale.

O castă decrepită de lideri corupți este incapabilă să gestioneze o retragere controlată de la o depășire imperială. America de azi sau Rusia de alaltăieri? Vladimir Putin a asistat la destrămarea și prăbușirea Uniunii Sovietice și la extinderea ulterioară a NATO până la granițele Rusiei. Acum îi întoarce favoarea. El împinge influența americană și europeană în afara Ucrainei și desface legăturile deja fragile ale NATO și UE[…].

Acest lucru este valabil atât pentru aliați, cât și pentru rivali. Nu este greu de înțeles de ce Putin ar putea dori să redeseneze harta Europei de Est, să reechilibreze dinamica puterii pe continentul european și să împingă Statele Unite din Europa prin ruperea NATO. Kennan a văzut expansiunea triumfalistă a administrației Clinton a NATO și a UE până la ușa Rusiei ca pe o reprimare care a continuat după ce și-a depășit termenul de valabilitate. El a numit-o „o greșeală tragică” și a văzut unde va duce: „Cred că rușii vor reacționa treptat destul de negativ și le va afecta politicile. … Nu există niciun motiv pentru asta”.

Este, totuși, mai greu de înțeles de ce Germania ar putea dori să fie de acord cu marele joc al lui Putin, sau de ce Franța ar putea, așa cum face de obicei, să facă tot ce poate pentru a împiedica Statele Unite atunci când lucrurile sunt la mijloc. Motivațiile pentru comportamentul Franței și al Germaniei sunt mai greu de înțeles, deoarece acestea contravin atât intereselor materiale, cât și aspirațiilor mai înalte ale etosului american. Înțelegerea lor necesită modestie în fața faptelor de bază ale istoriei și culturii[…].

Ceea ce SUA are nevoie acum este politica subtilă și cinică a lui Kennan față de Rusia: respectă-ți și înțelege-ți antagonistul, amintește-ți că poporul rus nu este la fel ca liderii săi, construiește-ți politica externă pe baza punctelor tale forte interne, evită extremele în politică și acțiune. Dacă credeți că Joe Biden este capabil de toate acestea, am o dacha în Crimeea de vânzare[…].

sursa articol:spectatorworld.com