BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Virusul gripei aviare, descoperit într-o fermă din Ungaria la mai puţin de 10 km de graniţa cu România

Situație îngrijorătoare în apropiere de granițele României, din cauza răspândirii virsului gripei aviare. Noi cazuri au fost descoperite la o fermă situată la mai puţin de 10 km de România.

Laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Ungaria (Nébih) a confirmat prezenţa virusului gripei aviare la o fermă de gâşte din Nagykamarás, judeţul Békés, Ungaria, se arată într-un comunicat remis, luni, de Nébih agenţiei ungare de presă MTI.

Aproximativ 10 000 de gâşte au fost sacrificate. Prezenţa subtulpinii H5N1 a virusului a fost confirmată de laboratorul Nébih.

Au fost sacrificate toate păsările şi au fost stabilite o zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul fermei afectate şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. În aceste zone se fac investigaţii suplimentare şi au fost instituite restricţii în privinţa mişcării animalelor, se mai arată în document.

În comunicat se mai precizează că zonele cu restricţii din judeţele Bács-Kiskun şi Csongrád-Csanád au fost extinse şi ele din cauza noilor focare de gripă aviară.

Săptămâna trecută, în judeţul Békés, a fost detectată gripa aviară la fermele de gâşte din Mezőkovácsháza şi din Tótkomlós, precum şi la o crescătorie de pui din Nagybánhegyes. În total, în cele trei locuri, au fost sacrificate aproximativ 43 000 de păsări.

În localitatea Zákányszék, judeţul Csongrád-Csanád, la o fermă au fost sacrificate 22 000 de gâşte de carne, din cauza virusului.