BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Video/Si ucrainenii fug de inrolare la razboi si cauta metode ilegale de a iesi din tara. Au apelat la moldovenii din raionul Briceni. Unii au luat ȚEAPA. Pe fir au intrat oamenii legii

Trei membri ai unui grup organizat din nordul țării, specializat în transportarea ilegală a bărbaților din Ucraina în Republica Moldova, a fost reținut de oamenii legii, transmite Realitatea.md. Membrii grupului sunt originari din satele Grimăncăuți și Bulboaca ale raionului Briceni. Doi din aceștia au vârsta de 31 de ani, iar al treilea are vârsta de 28 de ani, unul din ei având la activ antecedente penale, de altă natură decât faptele cercetate în acest dosar.

Oamenii legii au fost sesizați în septembrie 2022, de către doi cetățeni ai Ucrainei în privința cărora au și fost direcționate acțiunile de organizare a migrației ilegale. Aceștia au sesizat autoritatea de investigație, după ce învinuiții ar fi încasat a câte 6.500 dolari americani per persoană, fără însă să le presteze întregul set de servicii ilegale promise.

Bărbații ucraineni care intenționau să traverseze ilegal frontiera erau preluați din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și transportați în apropierea satului Grimăncăuți, Briceni. Ulterior, învinuiții îi transportau în alte localități din nordul țării, unde îi cazau pe un termen nedeterminat, pentru facilitarea următoarelor etape infracționale, în scopul tranzitării și părăsirii ulterioare a Moldovei. Potrivit probelor acumulate, membrii grupului – persoane din Moldova și Ucraina identificau potențiali migranți pe care îi transportau pe traseele convenite, apoi îi instructau privind modalitatea de ocolire a punctelor de trecere a frontierei de stat.

În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliile acestora de către de polițiștii de frontieră, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, cartele telefonice, arme de vânătoare, cartușe, automobile și numere de înmatriculare străine. Aceștia au fost reținuți cu sprijinul angajaților „Fulger” și plasați în arest preventiv, la solicitarea procurorilor PCCOCS.

În prezent, investigațiile continuă în scopul identificării și tragerii la răspundere penală a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele reținute se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.