GENERALULTIMA ORĂ

Video/Refugiata din Ucraina: Ne întoarcem pentru că trebuia să plătim o chirie prea mare și poate nu va ajunge războiul aici

Refugiați ucraineni pe drumul de întoarcere către casă în lacrimi. Mame cu bagaj și copii alături. Au fugit de teama războiului din Ucraina și acum se întorc cu speranța că ,,poate războiul nu va ajunge până aici,,. Voluntarii le ies în față și le oferă apă și dulciuri pentru copii.

Cu doi copii și cu bagajul alaturi, o mamă se apropie spre Vama Siret dinspre România. Vrea să ajungă acasă la locuința din Regiunea Cernăuți, imobil  pe care l-a închis  și l-a lăsat  în voia lui Dumnezeu atunci când a început războiul.

A adunat  în urmă cu ceva vreme câteva haine, a luat copii de mână și  toți trei au plecat spre Vama Porubne de teama să nu fie uciși.  Cu lacrimi au plecat de acasă spre frontieră și cu lacrimi revin pe acelasi traseu la întoarcere.

Samule este cel mai grăbit să ajungă acasă în Ucraina. Și În Bruxelles întreba mereu:,, Câmd ne întoarcem la casa mea?,,

Samuel, cel mai mic în vârstă, este nerăbdător să ajungă acasă. Vrea la grădiniță spune mama.  ,, Hai mamă!,, spune băiețelul care se grăbește spre Punctul Vamal Siret.  Revin acasă dar legea marțială inca se aplică în Ucraina. Cum dă seara sunt anumite restricții, luminile se sting, spune ucrainenaca de etnie română. Soțul este originar din Vaslui și are cetățenie ucraineană și română. Este plecat la muncă în Bruxelles însă nu dispune de o locuință care să îi permită să stea cu toți membrii familiei: soția și doi copii. Mai mult, femeia sustine că plata chiriei în Bruxelles este foarte mare.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

,,Când a venit războiul, doamnă că nu vă pot descrie în cuvinte. Ne adunam toți într-o cameră și stăteam. Ne era teamă și ne este. Sirenele ne înspăimântă. Ne adunam toți la un loc într-o cameră că dacă este să murim atunci să fim împreună. Frica dacă s-ar duce…. Samuel are 4 ani  inca nu înțelege despre ce este vorba iar cel de-al doilea are 14 ani.  Poate aici în regiunea Bucovinei de Nord nu va ajunge războiul dar acum rachetele  au ajuns la 20 km de granița Ucrainei  cu Polonia. Și sirena nu sună degeaba…. Nu avem nicio siguranță chiar dacă ne întoarcem. Acum înapoi la frontieră nu îți mai trebuie niciun document pentru copii din partea tatălui.  Copii dar mai ales Samuel vrea la grădiniță dar școlile sunt închise… Rachetele pot lovi școlile așa că toate sunt cu lacăt.,, ne povestește femeia,în vârstă de 42 de ani. A muncit 17 ani în Italia și împreună cu soțul și-au ridicat o casă în Bucovina de Nord. Cei doi copii sunt născuți în Italia însă au decis să se stabilească în Ucraina. Munca și agoniseala lor se regăsește într-o casă și mașină dar mai presus de toate sunt cei doi copii

Chiar dacă revin, femeia susține că în orice moment trebuie să fie pregătită și că  același scenariu s-ar putea repeta.  Trebuie să stea în  oirce moment pregătiți să plece din nou de acasă dacă războiul se apropie de regiunea Cernăuți.