„Astăzi, când ne aflăm în a treia zi din acest post binecuvântat, suntem chemați să ne cercetăm sufletele: Ce fel de post ținem noi?” a spus miercuri Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.
„Ne înfrânăm de la bucate, dar, oare, ne înfrânăm și de la răutate? Ne rugăm pentru iertare, facem metanii, spunem Doamne și stăpânul vieții mele. Dar iertăm pe fratele nostru? Ne străduim să ne curățim inima, să o umplem de lumină, să nu o lăsăm goală, asemenea unei case pustii?”
Ierarhul a vorbit și despre milă ca rod al dragostei, pe care omul care rămâne în legătură cu Dumnezeu este chemat să o practice: „Dacă Dumnezeu este atât de milostiv cu noi, cum am putea noi, slugi nevrednice, să trecem nepăsători pe lângă suferința fratelui nostru?”
„Nu suntem chemați doar să primim milostivirea lui Dumnezeu, vindecarea lui Dumnezeu, tămăduirea lui Dumnezeu, dragostea lui Dumnezeu, liniștea lui Dumnezeu, ci noi suntem chemați și să o răspândim, să fim vase alese ale iubirii Sale.”
Cel care se închide în sine și nu întinde mâna celui aflat în nevoi își închide și inima față de harul lui Dumnezeu și nu mai simte nimic, a avertizat Preasfinția Sa.
Mila, cheia Împărăției Cerurilor
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
„Mila este cheia care deschide Împărăția Cerurilor”, a subliniat Episcopul vicar Nectarie de Bogdania.
„Dacă dreptatea lui Dumnezeu este neclintită precum o stâncă, mila Sa este asemenea unui ocean fără margini, în care fiecare lacrimă a păcătosului se preface în mărgăritar de pocăință.”
„Sf. Isaac Sirul ne învață un lucru minunat: mila este rodul iubirii, iar iubirea este comoara celor ce au aflat pe Dumnezeu, căci cine trăiește în milă, acela trăiește în Dumnezeu, iar cine trăiește fără milă, acela trăiește fără Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
Mila nu este un simplu sentiment, ci „o lucrare vie, o punte între om și Dumnezeu”, a mai explicat părintele episcop vicar. „Nu este o simplă milostenie trupească, ci o milostenie a inimii, o lumină care se răsfrânge asupra aproapelui nostru.”
„Seara, când ajungem să punem capul pe pernă, să ne întrebăm: Astăzi am mângâiat pe cineva? Am răbdat pe cineva? Am acoperit pe cineva? Am însoțit cu mila mea pe cineva din frații mei?” a încheiat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.