ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Video/Milișăuți/Biciclistul acroșat de un utilaj agricol a fost înmormântat. Din imagini se vede cum tractoristul a încercat să șteargă urmele accidentului?

Biciclistul acroșat de un utilaj  agricol a fost înmormântat. Întreg satul l-a condus pe ultimul drum. Slujba de înmormântare a avut loc sâmbătă.

Tragedia rutieră s-a petrecut luni la orele amiezii, in timp ce un localnic se întorcea acasă cu bicicleta de la piața.  Au apărut însă imagini video în care se poate observa că imediat după accident tractoristul mută utilajul agricol, cel mai probabil în încercarea de a șterge urmele accidentului și a inudce în eroare polițiștii în privința cauzei evenimentului rutier. Raane de văzut dacă polițiștii care instrumentează accidentul rutier mortal vor schimba încadrarea juridică a conducătorului balotierei. 

Luni, 10.06.2024, orele 13.50, lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier au fost anunțați de către ofițerul de serviciu pe subunitate despre faptul că pe raza Orașului Milișăuți s-a produs un eveniment rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.

La data și ora de mai sus,   VOINESCU VIOREL de 72 de ani, din Oraș Milișăuți,  conducea tractorul care avea atașat un utilaj agricol tip balotieră, pe str. Luncii, pe raza Orașului Milișăuți, având direcția de deplasare dinspre sat Gura Solcii spre DN2H.

 

Când a ajuns în dreptul imobilului cu numărul 64 din oraș Milișăuți,   PASAILA TRAIAN în vârstă de 69 ani se deplasa pe bicicletă din direcția DN 2H spre sat Gura Solcii iar când s-a intersectat cu tractorul condus de către numitul Voinescu Viorel s-a dezechilibrat și a atins cu cornul stâng al bicicletei, utilajul agricol tip balotieră, după care s-a dezechilibrat complet, fiind proiectat pe carosabil și suferind leziuni fizice.

Conducătorul tractorului a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, după care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Întrucât  Pasaila Traian a fost transportat la Spitalul Județean Suceava, nu s-a reușit testarea sa cu aparatul etilometru, fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal conform art. 196 alin.2  raportat la art. 194 alin.1 lit. B , din Codul Penal.

A incercat tractoristul să mute utilajul agricol fără acordul oamenilor legii? Dacă da, și așa se vede din imagini atunci incadrarea juridică este alta. Mutarea mașinii, fără acordul polițiștilor, în cazul unui accident cu victime, este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor accidentului de circulație se sancționează cu închisoare.

 Șoferii care schimba

 poziția mașinii implicate într-un accident rutier cu victime riscă pedepse cu închisoarea de până la șapte ani. Decizia ICCJ e oficială.

Potrivit Codului penal, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea între doi și șapte ani. Printr-o decizie apărută la început de mai și oficializată azi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adus lămuriri în ceea ce privește modificarea stării locului unui accident rutier și a stabilit că aici intră și schimbarea poziției unei mașini implicate în respectivul accident, fără acordul autorităților.

Concret, e vorba despre Decizia ICCJ nr. 22/2022, pronunţată la începutul lunii mai în dosarul nr. 241/1/2022 de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală și publicată în această dimineață în Monitorul oficial nr. 580, ceea ce o face obligatorie de azi.

Chestiunea asupra căreia s-a pronunțat Curtea a fost dacă, în interpretarea și aplicarea prevederilor Codului penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, sintagmă prevăzută distinct de Codul rutier (alineatul 3 al articolului 77).

“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație», a stabilit ICCJ în decizia recentă.

Cu alte cuvinte, mutarea mașinii, fără acordul polițiștilor, în cazul unui accident cu victime, este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor accidentului de circulație, ceea ce poate însemna pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.

La articolul menționat, Codul penal prevede că “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește similar părăsirii locului accidentului, adică cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani.

Pe de altă parte, Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește, la alineatul 3 al articolului 77, că este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

Astfel, ICCJ a lămurit acest aspect acum și a stabilit că și schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident înseamnă, de fapt, modificarea stării locului accidentului.