Crucea ridicată în memoria avioului prăbușit în 1938 în apropierea pădurii Negrileasa, pe islazul Obcioara. Un om de afaceri din satul Găinești, comuna Slatina a decis să își pună în aplicare un proiect din copilărie și să cinstească memoria celor care nu au fost pomeniți niciodată la locul tragediei.
Vasile Pârlac a auzit de la bunici că pe munte, există un loc denumit de localnici ,,La avion,, și acolo s-ar fi prăbușit un avion în care se afla pilotul și mai mulți pasageri. Anii au trecut însă nimeni nu a îndrăznit să ridice o cruce în memoria celor care au decedat pe loc.
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Suceveanul spune că a decis ca aici să fie un loc de pomenire a celor care au avut parte de un sfârșit cumplit mai ales că aceștia nu au fost pomeniți niciodată. Localnicii spun că ridicarea crucii e un semn de respect față de toți cei care se aflau în aeronavă dar mai ales față de pilotul român.
Pe cruce se poate vedea fotografia gravată a pilotului, o fotografie a avionului și câteva detalii despre eveniment. După ridicarea crucii, a avut loc o slujbă de sfinţire a acesteia, oficiată de doi preoți care au ținut și un parastas de pomenire în memoria celor dispăruţi în tragicul accident.
Primarul comunei, Vlăduț Gherman spune că aici se va ridica un monument în memoria tragediei din 1938.
Bătrânii spun că în avion se afla un apropiat al Casei Regale . Acesta s-ar fi urcat de la Cernăuți, oraș unde aparatul de zbor ar fi făcut o escală în mod expres pentru a lua persoana respectivă dat fiind faptul că acesta urma să participe la funeraliile Reginei Maria. Dată fiind vreme cețoasă și vizibilitatea aproape inexistentă s-a produs accidentul aviatic. Bătrânii mai spun că aici si-ar fi pierdut viața aproximativ 17 persoane.
Ionel Fernic s-a născut în Târgoviște și a murit în munții Bucovinei din județul Suceava
Ionel Fernic și-a pierdut viața într-un accident aviatic pe data de 22 iulie 1938, la vârsta de 37 de ani. Pasager al unui zbor pe ruta Varșovia-București-Salonic (compania poloneză LOT), Fernic și-a pierdut viața alături de toți ceilalți pasageri, din cauze necunoscute, avionul prăbușindu-se în pădurea de la Negrileasa, în apropiere de Găinești și Stulpicani, județul Suceava.
Cruce ridicată în memoria eroilor căzuți în al doilea război mondial
În satul Găinești mai există o cruce ridicată înmemoria eroilor căzuți în al doilea război mondial. Crucea e fost ridicata pe locul unde se afla unitatea de artileria antiaeriana.
Bătrânii își amintesc locul unde s-a aflat antiaeriana. Moș Toader Neculesei din Găinești spunea că în 1945 în timpul celui de-al doiela război mondial in timp ce trupele se retrăgeau prin satul Găinești, aici s-ar fi aflat unitatea de artilerie antiaerian.
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.