Fostul președinte PSD, Victor Ponta l-a atacat pe fostul lider PNL, Crin Antonescu, care s-a autosuspendat din postura de candidat comun PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, afirmând că acesta a jucat „poker” cu candidatura după ce a stat zece ani fără să muncească.
Victor Ponta a precizat că nu are nicio „chestie personală” cu Crin Antonescu, dar este sigur că fostul președinte PNL nu ar intra în turul 2 la alegerile prezidențiale din 2025, „cum n-a intrat nici în 2009”, arata libertatea.ro.
„Domnul Antonescu, în primul rând, își rescrie istoria. Dacă tot timpul joci poker la cacialma, te ridici arunci masa și pleci din casă, noi nu avem nevoie. Avem nevoie de ceva serios”, a declarat Victor Ponta la Digi 24. „Zece ani nu ești în România și n-ai niciun job! Păi ce român a trăit zece ani fără niciun job? Eu nu cunosc niciun român (n.r. – în această situație). Știți pe cineva în diaspora care a stat zece ani fără să muncească? Și o viață bună”, a continuat Victor Ponta.
Fost premier și președinte PSD, Victor Ponta a precizat că trebuie să se deicidă în coaliție dacă se dorește un candidat comun doar ca să fie liniște în coaliție, „ceea ce este un obiectiv bun” sau dacă „vor să aibă un candidat comun care să aibă o șansă”. „Dacă vor să aibă un candidat care să nu intre în turul 2 ăsta e cel mai simplu, dar e păcat pentru cele două partide care nu mai sunt atât de mari cum erau odată”, a spus Victor Ponta.
Antonescu, acuzații la adresa lui Ponta: Când faci milioane din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează mai puțin UE
Fostul lider PNL Crin Antonescu critică afirmația fostului președinte PSD Victor Ponta, actual consilier al premierului Ciolacu, care a spus că nu o va vota pe Elena Lasconi în finala prezidențialelor de duminică. Antonescu l-a acuzat, marți, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Digi24, că „atunci când faci milioane bune din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează poate mai puțin UE, pentru că nici Turcia, nici Serbia nu-s în Uniunea Europeană”.
„E opțiunea domniei sale. Eu pot să găsesc explicații. De exemplu, atunci când faci milioane bune din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează poate mai puțin Uniunea Europeană, pentru că nici Turcia, nici Serbia nu-s în Uniunea Europeană, de exemplu. Dar nu vreau să deschid acum o polemică cu domnul Ponta, deși merită, ar fi interesantă, dar n-avem timp. Problema mea nu e domnul Ponta, ci PSD-ul legat de domnul Ponta. Pentru că Partidul Social Democrat, al cărui dușman nu sunt, cu care am avut o relație civilizată și chiar de colaborare, despre care sunt convins că este un partid european pro-european, pro-occidental. Eu înțeleg argumentele expuse ieri de domnul Ciolacu, înțeleg încurcătura în care se află și dânșii, ca și PNL, dar dacă trebuie să existe partide, împotriva părerii domnului Georgescu, viitorul președinte al domnului Ponta, ele trebuie să existe în baza și pentru niște valori, niște idei, niște proiecte, ele trebuie să stea ca stâncile în apă. Nu se dau partidele după electorat, sigur că-l ascultă, îl urmăresc, dar ele sunt acolo ca să apere niște valori. Deci eu, ca partid pro-occidental, nu pot să spun «aoleu, dar e un vânt așa, anti-occidental printre alegătorii mei». Dacă sunt un partid care mă respect, trebuie să-mi conving alegătorii de valorile mele. Deci, PSD face ce vrea. N-am nicio calitate și nu-mi permit eu să comentez prea mult”, susține Crin Antonescu. Fostul lider liberal se întreabă de ce PSD nu se pronunță clar în privința votului de duminică. „Dar fiind convins că Marcel Ciolaru, care îl cunosc, este un pro-occidental, este un european, un politician care a și făcut lucruri în această privință, că atâția oameni din PSD de zeci de ani au lucrat și au lucrat bine, cu succes pentru cauza occidentală a României și pentru dimensiunea occidentală, stau și mă întreb de ce partidul nu se pronunță. De ce unii oameni, care sunt partizani ai lui Călin Georgescu, de exemplu, domnul Ponta, care nu-i oricine, poate să facă propagandă pentru Călin Georgescu liniștit și nimeni dintre toți pro-occidentalii pe care îi știu nu se impune. (…) Dacă social-democrații așteaptă momentul în care să fie invitați să-și pună cămașa verde și să celebreze cu preoții, cu poliția, cu securitatea, cu fanfara, un parastas la Zelea Codreanu, sunt liberi s-o facă. Dar social-democrații, europeni fiind, cred că nu pot asista nici la discursurile unui posibil viitor președinte despre condiția femeii, despre tehnologie, despre știință și Iisus Hristos ș.a.m.d. Spune domnul Ciolacu, pe bună dreptate, că sunt importante identitatea națională, credința strămoșească ș.a.m.d.”, mai afirmă Crin Antonescu.
„România e pe marginea unei prăpastii, la patru zile de o prăpastie”
El subliniază îngrijoarea referitoare la afirmația lui Călin Georgescu în privința „dispariției” partidelor din România. „Mă îngrijorează ideea că un om care afirmă clar, răspicat, românești, într-o română curată, ce-i drept, partidele vor dispărea, un asemenea om este votat de un corp cetățenesc care și-a regăsit libertatea de 30 de ani, după întunericul comunist, din acest punct de vedere. Deci, combinațiile pe care le fac pesediștii între ei…Rareș Bogdan, mai știu eu cine…analizele astea… Nu! Acum e simplu. Trebuie să facem tot ce putem ca nu acest om cu aceste idei să devină președintele României, indiferent câte rezerve avem față de Elena Lasconi, indiferent câte rezerve avem față de USR, nu mai contează”, a mai afirmat Antonescu.
Antonescu a mai declarat la Digi24 că „România e pe marginea unei prăpastii, la patru zile de o prăpastie” şi că prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă, indiferent ce guvern vom avea.
În vârstă de 65 de ani, Crin Antonescu a anunțat pe 4 ianuarie că își suspendă candidatura la alegerile prezidențiale și a acuzat partidele din coaliție că l-au lăsat singur și le-a dat un ultimatum: „Eu sunt cel care spun, domnilor sau băieţi, mergeţi şi mai gândiţi-vă şi, dacă mai aveţi vreo treabă cu mine, mă căutaţi. Dacă nu, nu, că nu v-am căutat eu”.