INTERNAȚIONAL

Vicepreședintele american, JD Vance: „Alegerile din România au fost anulate pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”

Vicepreședintele american JD Vance a declarat vineri, în discursul său de la Munchen, că decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din România a fost luată „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

Acesta a subliniat că dacă o democrație poate fi disrusă în urma unei campanii publicitare pe rețelele de socializare, înseamnă că democrația nu a fost destul de puternică. De asemenea, JD Vance l-a criticat dur pe fostul comisar european Thierry Breton, care a spus că situația din România poate fi un exemplu pentru o posibilă anulare a rezultatelor alegerilor din Germania:

JD Vance, despre anularea alegerilor din România

„Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult pentru Europa nu este Rusia, China sau orice alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior. Retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valorile împărtășite cu Statele Unite ale Americii. M-a surprins că un fost comisar european părea încântat că Guvernul român tocmai anulase un întreg scrutin. Aceste comentarii  au fost de ani de zile șocante pentru noi. Dar când vedem instanțe europene anulând alegeri și înalți oficiali făcând apel pentru a anula altele, trebuie să ne întrebăm dacă ne menținem la standarde înalte adecvate, deoarece cred că suntem în aceeași echipă.

Situația a mers atât de rău încât România a anulat direct alegerile din decembrie, pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali. Din câte am înțeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a afectat alegerile din România. Dar rog prietenii mei europeni să aibă o perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să influențeze alegerile prin reclamele pe rețelele sociale?  Dacă democrația ta poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari în reclamă dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică, pentru început. Vestea bună este că, în opinia mea, democrația noastră este mai puțin brutală decât se tem aparent mulți. Cred că lăsarea oamenilor noștri să-și spună părerea îi va face mai puternici”.