POLITIC

Vești bune pentru angajații pe o perioadă determinată la Casa de Pensii! Ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă

Românii care sunt angajați pe o perioadă determinată pentru evaluarea dosarelor de pensii vor rămâne la locurile de muncă până la finalul verii următoare, conform unei legi aprobate săptămâna aceasta.

În august 2021, prin OUG nr. 90/2021, s-a stabilit majorarea cu 1.000 de locuri a numărului de posturi din cadrul caselor județene de pensii, pentru evaluarea celor aproximativ cinci milioane de pensii din România. Legea intrată în vigoare anul trecut spunea că înmulțirea posturilor este valabilă doar până la data de 31 decembrie 2022, arată Capital.

Angajații de la evaluarea dosarelor de pensii rămân cu joburile până la finalul verii viitoare

Conform noii legi 362/2022 aprobate și aplicate miercuri, 21 decembrie, s-a hotărât prelungirea termenului până pe 31 august 2023, deoarece sunt multe dosare de evaluat

„Având în vedere experienţa dobândită de către aceste persoane în colectarea datelor, din sursele în format electronic şi/ sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii, precum şi introducerea în baza de date necesară în sistemul informatic integrat al CNPP, se doreşte crearea posibilităţii de păstrare în sistem, pentru perioada derulării procesului de evaluare a dosarelor de pensie, care implică o activitate complexă şi intensă din punct de vedere al resursei umane cu atribuţii în manevrarea fondului arhivistic, culegerea, verificarea şi analiza datelor sursă.”, au motivat parlamentarii.

Cum vor arăta cupoanele de pensii

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat, în contextul în care punctul de pensie va ajunge la 1.784 de lei în 2023, după creșterea de 12,5%, că pensionarii cu venituri mici vor mai primi ajutoare. Cei care au pensii sub 1.500 de lei vor beneficia de 1.000 de lei în plus. Cei care au pensii sub 1.700

de lei vor continua să primească voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.

„Colegii mei au început tipărirea celor aproximativ 5 milioane de taloane de pensie aferente lunii ianuarie 2023; se lucrează în două schimburi, sâmbăta și duminica, pentru a finaliza cu succes și în timp util acest proces. Pe noile taloane de pensie sunt evidențiate atât pensiile majorate cu valoarea punctului de pensie de 1.785 lei cât și ajutorul financiar în sumă fixă de 1.000 lei, 800 lei respectiv 600 de lei acordat în funcție de cuantumul pensiei, până la cuantumul de 3.000 lei, așa cum prevede de fapt OUG 168/2022.

Acest ajutor on-off se acordă în două tranșe egale respectiv în luna ianuarie și octombrie ale anului viitor. În aceste zile lucrăm într-un ritm alert pentru ca beneficiarii noștri pensionarii să-și primească drepturile legitime la timp, fără nicio întârziere.”, a transmis Daniel Baciu.

.