RELIGIE

Vechea biserică lipovenească „Sfântul Nicolae” din Climăuți ar putea fi redeschisă

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic sustine redechiderea  Bisericii  „Sfântul Nicolae” din satul Climăuți unde trăiesc preponderent ruși lipoveni. Înaltpreasfințitul Calinic a  aratat pe site-ul institutiei bisericesti  intentia sa după ce a fost întrebat de un localnic  care își dorește ca ”biserica să ni se dea nouă, ortodocșilor, să putem avea grijă să aprindem o candelă acolo, să avem Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu, botezuri, cununii, chiar să o renovăm”.

,,În urma unor vizite în teren și a unor discuții purtate cu diverse persoane din comunitatea Climăuți, s-a încercat identificarea unui posibil candidat la hirotonie din rândul comunității, în virtutea făgăduinței asumate la trecerea lipovenilor omopiști sub conducerea fostei Mitropolii a Bucovinei, demers rămas fără ecouri pozitive.

În paralel, s-a făcut o evaluare din punct de vedere tehnico–financiar privind starea de degradare a bisericii, în perspectiva obținerii unor fonduri pentru restaurarea clădirii, întrucât stadiul actual al construcției nu permite slujirea liturgică în condiții optime.

Intenția noastră este ca în perioada imediat următoare să preluăm cheia bisericii de la cel care o are încredințată, să facem o inventariere a tuturor obiectelor de cult și, cel puțin pentru început, să se slujească o dată pe lună după rânduiala ortodoxă, în limba română, continuându-se în paralel și tradiția locului, transmisă din generație în generație, și anume, deținerea cheilor bisericii de către o persoană în vârstă, aceasta ocupându-se cu îngrijirea lăcașului de cult și cu oficierea, în limba slavonă, a câtorva dintre Laudele bisericești (Ceasurile, Utrenia, Vecernia etc.).

Vă recomand ca pentru orice doleanță a dumneavoastră, legată de programul liturgic ce se va desfășura în Biserica „Sfântul Nicolae” din Climăuți, sau pentru orice solicitare de servicii religioase să luați legătura cu preotul Gheorghe Filimon, paroh al Parohiei Baineț, sau direct cu părintele protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, Ionel-Constantin Maloș. Totodată, vă asigur că la Climăuți, în cel mai scurt timp, lucrurile vor intra în bună și deplină rânduială,, arata IPS Calinic.

Localitatea Climăuți este atestată documentar pentru prima dată în anul 1780, printr-un act de donație semnat de egumenul Mănăstirii Putna, Ioasaf, prin care li se permitea staroverilor ruși așezarea pe moșia mănăstirii. În 1784, la nord de Climăuți a fost înființată localitatea Fântâna Albă (actualmente pe teritoriul Ucrainei).