BREAKING NEWSRELIGIE

Vasile Bănescu (BOR), în contextul deciziei CEDO: Parteneriatul civil, sursa toxică a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis un comunicat de presă în care descrie parteneriatul civil drept „sursa toxică a destrămării importanței familiei” și spune că acesta ar fi primul pas pentru legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex, transmite G4Media.ro.

Deși comunicatul reprezentantului BOR nu menționează explicit decizia Curții Europeană a Drepturilor Omului, acesta a venit chiar în ziua în care CEDO a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva statului român, decizie despre care președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, susține că „obligă România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex”.

Ce a spus Vasile Bănescu (BOR) despre parteneriatul civil

BOR dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, se arată în comunicatul transmis de Vasile Bănescu.

„Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”, spune Vasile Bănescu.

El susține că, „în realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia”.

„Cadrul legal care protejează în mod optim «creșterea, educația și instruirea copiilor» este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României). Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate”, se mai arată în același comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei mai susține că „legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea «căsătoriei între persoanele de același sex», ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această «căsătorie»”.

„Acordarea unui statut legal «cuplurilor» de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea «dreptului» de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie”, a adăugat el.

Vasile Bănescu consideră că „experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este grăitoare”.

„Domeniul dreptului familiei este însă «strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde», așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex”, se mai arată în comunicatul transmis de reprezentantul BOR.