Guvernul ucrainean a înaintat marți Radei Supreme o versiune modificată a unui proiect de lege menit a înăspri regulile de mobilizare în armată, pentru a se asigura pe această cale că țara va dispune de o forță de luptă suficientă pentru a-și continua campania împotriva invaziei rusești.
Reformele extrem de sensibile au fost trimise înapoi spre revizuite la începutul lunii acesteia, după ce un proiect anterior a stârnit proteste publice. Parlamentarii și analiștii au spus că unele prevederi încălcau constituția și prezentau risc de corupție. Reformele sunt considerate vitale, deoarece administrația de la Kiev trebuie să-și reîmprospăteze forța de luptă, informează Rador.
Pe măsură ce războiul se apropie de o durată de doi ani, la birourile de recrutare nu mai sunt cozi de bărbați ucraineni care să se ofere voluntari pentru front. O prevedere cheie din noua legislație este scăderea la 25 de ani, de la 27 de ani, a vârstei minime pentru recrutare. Noul proiect de lege menține principalele prevederi ale celui inițial, inclusiv introducerea avizelor electronice de recrutare și pedepse aspre pentru persoanele care încalcă regulile de mobilizare.
Totodată, sunt menţinute reglementările din versiunea anterioară pentru a se aplica persoanelor care doresc să plece în străinătate, în condiţiile în care cetățenii care solicită pașapoarte ar trebui să prezinte documentele de înregistrare militară,arata bucpress.eu.
Ce riscă cei care nu se supun ordinului de recrutare
Proiectul actualizat păstrează o prevedere privind transmiterea electronică a avizelor de mobilizare în “profilul personal” al unui potenţial recrutat, pe care cetățenii sunt obligați să îl înregistreze.
Orice încercare de a evita recrutarea va declanșa potențiale măsuri din partea instanțelor, la cererea birourilor militare de recrutare, inclusiv înghețarea conturilor bancare și a activelor, ca şi restricții privind călătoriile și de utilizare a unui vehicul. Termenele de mobilizare vor fi limitate la 36 de luni și vor exista scutiri pentru potențialii recruți din învățământul superior sau domenii de specialitate.
Conform unei noi prevederi, anumitor persoane condamnate pentru infracțiuni li se va permite să se înroleze în armată.
La sfârșitul anului trecut, președintele Volodimir Zelenski a spus că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni. Comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi a declarat că acest total ia în considerare planurile militare și previziunile privind posibilele pierderi