GENERAL

Vameș din regiunea Cernăuți suspectat de implicare într-o schemă ilegală de contrabandă cu țigări electronice

Un vameș din regiunea Cernăuți este suspectat de implicare într-o schemă ilegală de contrabandă cu țigări electronice, folosindu-și poziția pentru a permite intrarea în țară a trei autoturisme fără formalitățile necesare, transportând 141.000 de bucăți de țigări electronice. Se estimează că acest act a cauzat un prejudiciu de aproximativ 1 milion de grivne.

Potrivit anchetatorilor, în martie 2023, inspectorul vamal de la punctul de trecere „Vadul-Siret” a permis în mod ilegal trecerea a trei autovehicule din România în Ucraina, încărcate cu țigări electronice. Acțiunile ilegale ale vameșului au facilitat evitarea plății taxelor vamale, ceea ce a dus la pierderi semnificative pentru stat.

Pe 14 august, Parchetul a anunțat că funcționarul vamal a fost acuzat conform articolului 364, alin. 2 din Codul Penal al Ucrainei, pentru abuz de funcție, cauzând consecințe grave. Se discută în prezent despre măsurile preventive care vor fi luate împotriva acestuia și despre suspendarea din funcție. Dacă va fi găsit vinovat, vameșul riscă până la șase ani de închisoare, interzicerea de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de până la trei ani, precum și o amendă de 17.000 de grivne.