ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Vama Porubne-Siret „luată cu asalt” de cetățenii ucraineni care vor să primească câte 110 euro. Oameni disperati care ajung in zona corturilor si nu primesc niciun fel de lamurire. Jandarmi si pompieri nervosi ca sunt fotografiati

Vama Siret a devenit un loc al imaginilor de cosmar. Daca politia de frontiera si vamesii sunt doua institutii care reusesc sa faca fata traficului rutier pe ambele sensuri, sunt si alte structuri care au vervii intinsi la maxim. Daca jandarmii de la IJJ Suceava reusesc sa faca fata discutiilor cu  persoanele care cer lamuriri nu acelasi lucru se poate spune despre jandarmii de la Gruparea Mobila de la Bacau care trebuie lămuriti de trei ori  de un roman de dincolo de frontiera, pentru a pricepe ce este cu masina sa si cum are actele la un coleg aflat in urma sa.

Este de neinteles de ce sunt trimisi in Vama Siret jandarmi dislocati de la Bacau in conditiile in care si  IJJ Suceava are o grupare mobila la fel de bine pregatita.

Este de neinteles de ce sa interzici unui jurnalist sa fotografieze zona corturilor din Vama Siret acolo unde se afla pompierii militari si ,, voluntari,,.. Daca aceste structuri nu au nimic de ascuns atunci de ce sa te ascunzi de jurnalisti.

,, Am primit sesizare ca fotografiati jandarmi si pompieri,, spune un tinerel care sustine ca este un fel de coordonator in zona corturilor dar este si student la jurnalism in Iasi. De altfel, este de inteles off-ul pompierilor si chiar ar voluntarilor care au dus lipsa refugiatilor ucraineni o buna perioada de timp. Faptul ca nu isi justificau prezenta in zona corturilor a atras critici in presa locala iar prezenta unui jurnalist de investigatie este privita negativ.

Chiar si politia de frontiera Suceava a renunțat  sa mai trimita comunicate de presa din moment ce majoritatea celor care treceau frontiera o faceau pentru cumparaturi în judetul Suceava  sau faceau parte din categoria persoanelor cu micul trafic de tigari. Coordonatorul cu pricina  parca ar vrea sa ne dea lectii despre cum se face jurnalismul si ca trebuie musai aprobare daca vreti sa fotografiati pe cineva desi zona este catalogata ca spatiu public.

,, Eu sunt foarte cunoscut in presa,, se lauda baiatul cu pricina, despre care insa prin mass media suceveana nu s-a auzit.

Oameni disperati care trec frontiera dar carora nimeni nu le explica de aplicatia aducatoare de bani

In ultimele zile punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și România, Porubne-Siret, pentru a beneficia de sprijinul de 110 euro de persoană acordat de Crucea Roșie Română în cadrul unui program de asistență financiară.  Astazi, din nou au trecut PCTF Siret un numar important de ucraineni care s-au inscris  pe aplicatia care le-a fost data ca reper. La orele amiezii insa aplicatia ar fost blocata si nu s-a mai avut acces la ea..

,, Am trecut frontiera dar aplicatia este inchisa de o ora,, ne spune un ucrainean de origine romana. In incercarea de a afla detalii despre modul in care a aflat despre aceasta inscriere, romanul alaturi de sotie si fiice este oprit din discutie de o voluntara cu tupeu de la un cort al unei organizatii.

,, Nu dati detalii!!!,, sare cu gura suceveanca care sustine cu tarie ca sta fara bani la cort si ca are ,,picioarele umflate de cand vine la Vama Siret. 

Program de asistenta finaciara pentru ucrainenii care, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, s-au stabilit în România

Autoritatile romane si ucrainene nu au fost suficient de explicite sau chiar deloc din moment ce s-a inregistrat un aslat la frontiera. Potrivit unui comunicat de presă, Crucea Roșie Română sustine ca  derulează, împreună cu Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, un program de asistență financiară pentru cetățenii ucraineni care, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, s-au stabilit în România.

„În ultimele zile, un număr însemnat de cetățeni ucraineni care locuiesc în Ucraina, trec zilnic granița prin punctul de frontieră de la Siret pentru a aplica și a beneficia de programul de asistență financiară al Societății Naționale de Cruce Roșie din România. Acest lucru a făcut ca activitatea lucrătorilor vamali din acest punct de trecere a frontierei să fie grav perturbată, timpii de așteptare și procesare a documentelor crescând semnificativ”, se arată în comunicat.

Oamenii nu au fost informați corect despre criteriile de acordare a celor 110 euro

Ca urmare a acestei situații, Crucea Roșie Română transmite că este foarte important ca acești cetățeni, care trec frontiera doar pentru a beneficia de programul de asistență financiară, să fie informați corect cu privire la criteriile de eligibilitate, pentru a nu aglomera inutil punctul de frontieră și a nu crea frustrări și disconfort altor persoane.

„Informarea corectă trebuie să se realizeze în primul rând în Ucraina, cu precădere în comunitățile limitrofe punctelor de frontieră. Crucea Roșie Română a informat direct Crucea Roșie Ucraineană cu privire la această situație și a solicitat organizației să comunice intens în această perioadă, pe toate canalele de informare de la nivel local, că cetățenii ucraineni care părăsesc țara lor ca urmare a conflictului armat, dar nu se stabilesc în Romania, nu pot beneficia de programul de asistență financiară al Crucii Roșii Române”, se mai arată în comunicat.

Programul de asistență prevede alocarea unei sume de 110 euro pentru fiecare ucrainean refugiat și stabilit în România pe o perioadă de trei luni. Sunt insa ucraineni care sustin ca au cunostinte care s-au inscris pur si simplu fara a fi indeplinite fel de fel de criterii.

De cealalta parte, cetățenii ucraineni nu au fost informați corect asupra acestei situatii in care li se pot acorda bani si s-a ajuns  unde …s-a  ajuns.  Nici Crucea Rosie Romana nu a catadictist sa isi puna in Vama Siret oameni competenți și care să lămurească populația din Ucraina. Au creat pur si simplu un adevarat haos la care institutii ale statului : politie de frontiera si vamă sunt nevoite sa faca față.