ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

Văduva vitezomană fentează şi judecătorii

Tânăra supranumită „Adina, spaima şoselelor”, care şi-a ucis soţul într-un accident rutier şi apoi a fost implicată într-o rețea de contrabandă cu țigări, a scăpat de un dosar penal în care era acuzată de infracțiuni rutiere. De altfel, tânăra ar putea scăpa basma curată și din celelalte dosare penale în care este judecată, inclusiv în cel în care este acuzată de moartea soțului ei. Asta pentru că faptele s-au petrecut cu mulți ani în urmă, iar instanțele ar urma să dispună încetarea proceselor penale ca urmare a precrierii faptelor.

Unul dintre dosarele închise ca urmare a prescrierii faptelor este cel instrumentat de polițiștii și procurorii de la Dorohoi în care Adina Gabriela Prisacariu a fost judecată pentru conducere fără permis şi sustragere de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Plimbare penală pornită din curtea Poliţiei

În fapt, pe 12 februarie 2017, fratele Adinei, care era minor la acea dată, a fost prins de polițiștii de frontieră dorohoieni la volanul unui Volvo, cu toate că nu avea permis de conducere. Atunci polițiștii l-au sunat pe tatăl băiatului, care a venit însoțit și de Adina. După redactarea actelor, cei trei au părăsit sediul, însă la volanul autoturismului Volvo a urcat Adina.

Trecuse deja de miezul nopții, însă unul dintre polițiștii de frontieră și-a adus aminte că ea avea permisul de conducere suspendat, așa că a dat mașina în consemn. Oprită de un alt echipaj al Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi, Adina Gabriela Prisacariu a fost dată jos de la volan, cercetările confirmând că ea avea permisul suspendat. Totodată, i s-a solicitat de către polițistul rutier să sufle în aparatul etilotest, dar tânăra a refuzat procedura, și să fie condusă la spital pentru stabilirea alcoolemiei. În plus, ea a refuzat să semneze actele întocmite de polițiști, pe motiv că nu ar fi fost la volan.

Pedeapsă cu executare dictată de magistraţi 

Trimisă în judecată, tânăra a primit câte o pedeapsă pentru fiecare faptă – un an și opt luni închisoare pentru conducere fără permis și doi ani închisoare pentru refuzul recoltării probelor biologice – dar judecătorii au constatat că faptele sunt concurente cu infracțiunile pentru care tânăra fusese condamnată deja în Vrancea și Suceava pentru constituire de grup infracțional organizat și conducere fără permis.

Prin urmare, instanța a dispus contopirea tuturor condamnărilor primite de tânără, în final Adina Gabriela Prisacariu alegându-se cu o pedeapsă rezultantă de șase ani, patru luni și 20 de zile de închisoare cu executare. Totodată, instanța i-a aplicat și o serie de interdicții, printre care și interdicția de a mai conduce autovehicule.

Sentința Judecătoriei Dorohoi a venit pe 4 februarie a.c., dar hotărârea a fost contestată, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava. Procesul a durat până joi, 15 decembrie, când magistrații suceveni au dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor. Asta pentru că în urmă cu o jumătate de an Curtea Constituțională a decis că prescripția specială nu a funcţionat în perioada 2018-2022, iar termenul de prescriere a răspunderii penale se calculează în funcție de data comiterii faptelor, nu de la trimiterea în judecată.

Şir de infracţiuni pornite după o tragedie

Adina Gabriela Prisacariu, de loc din Grăniceşti (Suceava), a intrat în atenţia anchetatorilor după ce a provocat un accident în care şi-a pierdut soţul. Tragedia s-a petrecut pe 1 august 2014, când tânăra, abia căsătorită cu un tânăr din Dorohoi, conducea un Mercedes E-Klasse cu volan pe dreapta, pe DN 29 pe relația Suceava – Botoşani.

Cei doi fuseseră în vizită la nişte rude şi se îndreptau spre Dorohoi, dar la ieşirea din Dumbrăveni suceveanca s-a angajat în depăşirea unui microbuz, în zona de acţiune a indicatorului „depăşirea interzisă”, pe un sector de drum cu linie continuă, iar Mercedesul a intrat în coliziune frontală cu un camion care circula regulamentar, din sens opus. În urma impactului deosebit de violent, Dragoş, soţul tinerei, care era pe locul din stânga-faţă, a murit pe loc.

În schimb, Adina s-a ales cu câteva leziuni, dar a scăpat cu viaţă. Ulterior, ea a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, dosarul fiind încă pe rolul Judecătoriei Suceava, fără să se fi pronunțat vreo sentință.

Urmărită cu girofaruri

Tragedia de atunci a fost începutul într-un val de infracțiuni. Astfel, după accidentul mortal din 2014, poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere şi i-au eliberat o dovadă cu drept de circulaţie pentru 15 zile, care nu a mai fost prelungită. În schimb, tânăra a continuat să conducă. Aşa se face că pe 1 ianuarie 2015, ea a fost prinsă în comuna Mihăileni conducând un Audi A6, deşi nu mai avea voie să urce la volan. Atunci, ea a fost trasă pe dreapta de poliţiştii de frontieră dorohoieni, iar poliţiştii din Mihăileni i-au reţinut inclusiv dovada primită în august 2014. Doar că după isprava de la Mihăileni, în ciuda măsurilor dispuse de poliţişti, Adina a continuat să conducă.

Pe 26 aprilie 2015, ea a plecat din Grămeşti (Suceava) cu un BMW 320D şi intenţiona să meargă la Dorohoi, dar în municipiul Suceava a depăşit viteza legală şi, cu toate că un echipaj al Poliţiei Rutiere i-a făcut semn să oprească, aceasta a continuat goana, fiind urmărită de poliţişti şi oprită în cele din urmă în zona pieţei. Atunci, poliţiştii au înregistrat video întreaga scenă, imaginile fiind depuse la dosar. Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, pe 26 decembrie 2015, Adina Gabriela Prisacariu a plecat din nou la drum cu maşina, de data aceasta la volanul unui Land Rover Freelander, iar la intrarea în Salcea ea a pierdut controlul asupra direcţiei. Maşina a ajuns pe contrasens, a lovit parapetul de protecţie aflat pe partea stângă, după care s-a răsturnat într-o râpă de aproape şapte metri, două persoane fiind rănite uşor.

A fost săltată şi cu mascaţii

Toată lumea credea că aceasta îi va fi învăţătură de minte, întrucât scăpase din două accidente şi ajunsese să fie şi urmărită de poliţie, însă aventura Adinei Gabriela Prisacariu a continuat. Bomba a venit la începutul lui 2016, când tânăra a fost ridicată de mascaţi pe motiv că ar face parte dintr-o grupare organizată care alimenta cu ţigări de contrabandă judeţul Vrancea.

Ancheta şi procesul au mers mult mai repede, iar Adina a fost condamnată definitiv în mai 2017 la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Doar că în acest timp, tânăra, care fusese reţinută de două ori de poliţişti şi arestată preventiv ori la domiciliu, a fost eliberată de magistraţi şi nu a ezitat să fugă din ţară, fiind dată în urmărire naţională şi internaţională.

Colecţie de dosare penal

Între timp, dosarele penale întocmite pe numele ei s-au adunat. Astfel, în 2020 ea a mai fost trimisă în judecată și pentru furt calificat, alături de un consătean – Bogdan George Onofrei. Și aici, faptele s-au prescris întrucât era vorba de presupuse furturi de telefoane comise în urmă cu mai bine de cinci ani.

Deşi dosarul cu traficul de țigări Adina Gabriela Prisacariu a fost condamnată definitiv la închisoare cu executare, ea nu a fost încarcerată şi asta pentru că înainte de prima pedeapsă ea a reuşit să fugă din ţară şi ajuns în Marea Britanie, autorităţile de aici refuzând să o extrădeze, din motive încă necunoscute. Între timp, ea a fost dată în urmărire generală, în baza mandatelor de executare a pedepselor cu închisoare emise de instanțe pe numele ei. Prin urmare, tânăra figurează încă pe site-ul Poliției Române pe lista persoanelor căutate.

Cum și accidentul mortal din august 2014 nu a fost soluționat, este de așteptat ca și în acesta să se dispună încetarea procesului penal. Asta pentru că în acel caz ea a fost acuzată de ucidere din culpă, faptă sancționată cu până la 7 ani de închisoare. Potrivit Codului de procedură penală, prescrierea răspunderii penale ar interveni în astfel de situații după 8 ani de la comiterea faptelor. Cum termenul s-a împlinit vara aceasta, este de așteptat ca Judecătoria Suceava să dispună în viitorul apropiat închiderea dosarului fără să mai aplice vreo pedeapsă. Următorul termen ar fi pe 9 ianuarie 2023, dar ce se știe până acum este că tânăra, acum în vârstă de 28 de ani, s-ar afla încă în Marea Britanie, sub imperiul unei măsuri preventive.

sursa:monitoruldebotosani.ro