CORONAVIRUS

Următoarea pandemie ar putea veni din Siberia. Ce este pandoravirusul, agentul reînviat după ce a fost înghețat zeci de mii de ani

Următoarea pandemie ar putea porni din regiunea Siberiei, din cauza unui virus străvechi, rămas înghețat timp de 48.500 de ani și care este cel mai vechi virus reînviat vreodată.

Un virus străvechi care a rămas înghețat în permafrostul siberian timp de 48.500 de ani a devenit cel mai vechi reînviat vreodată până acum, spun oamenii de știință.

Este printre șapte tipuri de viruși din permafrost care au fost resuscitați după mii de ani.

Deși acești viruși nu sunt considerați un risc pentru oameni, oamenii de știință avertizează că alți viruși expuși de gheața topită ar aduce efecte „dezastruoase” și pot duce la noi pandemii.

„48.500 de ani este un record mondial”, a declarat Jean-Michel Claverie, virolog la Universitatea Aix-Marseille din Franța, pentru New Scientist.

Numit după cutia Pandorei, pandoravirus este un gen de virus gigant descoperit pentru prima dată în 2013 și al doilea ca mărime fizică dintre orice gen viral cunoscut după pitovirus.

Pandoravirusul are un micrometru lungime și 0,5 micrometru lățime, ceea ce înseamnă că este vizibil cu un microscop cu lumină, scrie adevarul.ro. Acest exemplar vechi de 48.500 de ani a fost găsit în permafrost la 16 m sub fundul unui lac în Yukechi Alas în Yakutia, Rusia. Profesorul Claverie și colegii săi au reînviat anterior doi viruși vechi de 30.000 de ani din permafrost, primul dintre care a fost anunțat în anul 2014.

Aproximativ 65% din teritoriul Rusiei este clasificat ca permafrost, adică teren care rămâne permanent înghețat chiar și în lunile de vară. Pe măsură ce temperaturile cresc din cauza încălzirii globale, pământul începe acum să se dezghețe, scoțând la suprafață animale și obiecte care au fost înghețate de mii de ani.

Rămășițele de „rinoceri lânoși” care au dispărut cu aproximativ 14.000 de ani în urmă și un cap de lup vechi de 40.000 de ani, atât de perfect conservat încât încă mai avea blană, au fost dezgropate în ultimii ani, scrie Daily Mail.

Descoperirea unor astfel de exemplare bine conservate a dat naștere și la teama că bolile pe care animalele le-ar fi putut purta ar putea fi dezghețate odată cu ele și, spre deosebire de gazdele lor, ar putea supraviețui dezghețării.