BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Uniunea Europeană ridică interdicţia la importul cerealelor ucrainene în România şi în alte patru ţări | Fermierii se pregătesc de proteste

Uniunea Europeană a decis, astăzi, să nu prelungească interdicția la importul cerealelor ucrainene în România şi în alte patru țări din blocul comunitar.

Decizia de la Bruxelles a fost anticipată de statele est-europene, inclusiv de autoritățile de la București, care au anunțat în prealabil că o vor respecta.

În schimb, Polonia și Ungaria au anunțat în avans că vor impune unilateral propriile restricții.

Comunicatul Comisiei Europene

„Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE și a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, au dispărut denaturările pieței în cele cinci state membre care se învecinează cu Ucraina (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, n.r.)

Atitudinea constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt fluide și chiar în creștere.

Ca urmare, s-a convenit că măsurile existente (de interdicție a importurilor categoriilor de mărfuri ucrainene în cele cinci state, n.r.) vor expira astăzi.

Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile masive de cereale

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului la patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu până luni, 18 septembrie 2023.

Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin„, se spune în comunicatul Executivului de la Bruxelles.