Uniunea Europeană se pregătește să acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne și de a lucra în UE până la trei ani, au declarat, luni, înalți oficiali europeni, adăugând că statele de frontieră vor primi ajutor pentru a face față fluxului de refugiați, potrivit Reuters.
Cel puțin 400.000 de refugiați ucraineni au intrat în UE până acum, a declarat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, după o vizită la un punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.
„Trebuie să ne pregătim pentru milioane de refugiați”, a declarat Johansson într-o conferință de presă. Johansson a spus că speră că miniștrii de Interne din UE vor conveni în următoarele zile asupra unei scheme de protecție pentru cei care fug din Ucraina, potrivit Reuters. Miniștrii i-au cerut duminică lui Johansson să pregătească propuneri pentru declanșarea directivei UE de protecție temporară, elaborată după războiul din Balcani din anii 1990, dar niciodată utilizată până acum. Realizată pentru a face față sosirilor în masă a persoanelor strămutate în blocul celor 27 de națiuni, directiva prevede același nivel de protecție în toate statele UE, inclusiv un permis de ședere și acces la locuri de muncă și la asistență socială. Mai mult de 500.000 de persoane au părăsit până acum Ucraina și au trecut în țările vecine. Cele mai multe dintre ele au intrat în Polonia, Ungaria, Republica Moldova, România şi Slovacia, a anunțat luni șeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, citat de Associated Press.
În Polonia, au trecut 281.000 de refugiaţi, iar numărul este încă în creștere. Pe teritoriul ungar, au trecut peste 84.500. Moldova a primit în jur de 36.400, România peste 32.500, iar Slovacia aproximativ 30.000.