administratieULTIMA ORĂ

Primaria Suceava a taiat banii din bugetul local pentru unitățile de cult. Noul primar PSD nu este așa darnic ca fostul edil liberal

Din bugetul fondurilor publice pentru anul 2025, Primăria municipiului Suceava va finanţa activităţi non-profit de interes general în limita sumei aprobate de 7,66 de milioane de lei. Potrivit votului exprimat în şedinţa Consiliului Local,  din acest total 6 milioane de lei sunt destinate structurilor sportive de drept public, conform Legii educaţiei fizice şi sportului, iar şi 215.000 de lei-acţiunilor sportive ocazionale. O sumă de 200.000 de lei va lua calea premierii performanţelor deosebite obţinute „la nivel de copii, cadeţi şi juniori”, iar alta de 1,15 de milioane de lei este rezervată activităţilor culturale.  În cele din urmă, activităţile de tineret vor fi finanţate cu 100.000 de lei.  

Înspre comparaţie, autorităţile administraţiei locale anterioare, prindeau în bugetul anul 2024, din fonduri pentru activităţi non-profit de interes general, o alocare de 17,80 de milioane de lei, respectiv una cu circa 10 milioane de lei mai mare. Anul trecut, pentru activităţile sportive s-a prevăzut un total de 8,94 de milioane de lei, o sumă de 6,173 de milioane de lei fiind destinată finanţării structurilor sportive de drept public. O  alta, de 2,36 de milioane de lei se adresa structurilor de sportive de drept privat, iar 415.000 de lei au făcut obiectul contractelor de asociere. De asemenea, 2,41 de milioane de lei a reprezentat finanţarea pentru activităţile culturale, iar suma de 6,50 de milioane de lei au fost forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase. De precizat este că finanţarea proiectelor şi programelor sportive ale structurilor sportive de drept public, precum şi ale celor culturale şi de tineret intră în categoria cheltuielilor de funcţionare. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 82 din 2001, „de la bugetele locale se pot aloca fonduri în completarea fondurilor proprii necesare pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lăcaşurilor de cult şi pentru conservarea şi întreţinerea bunurilor aparţinând cultelor şi care fac parte din patrimoniul naţional cultural, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinaţia de aşezăminte asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, precum şi pentru activităţile de asistenţă  socială şi medicală susţinute de acestea”