GENERAL

Unii angajați ai OSCE din RPD au transmis secrete de stat Kievului — Procuratura Generală

Parchetul General al Republicii Populare Doneţk (RPD) a deschis un dosar penal pentru spionaj împotriva mai multor angajaţi ai Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, care au transmis secrete de stat Ucrainei, a declarat vineri serviciul de presă al Parchetului General al RDP pentru TASS. „A fost deschis un dosar penal împotriva mai multor angajați ai Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE privind faptele constatate de colectare și stocare în scopul transferării către serviciile speciale ucrainene a informațiilor care constituie secrete de stat”, a precizat Procuratura Generală, arata agentia de presa rusa TASS.

Potrivit informațiilor sale, angajații OSCE, în timp ce se aflau în RPD, inclusiv în teritoriile controlate de Kiev, au folosit echipamente video pentru a înregistra locația unităților Miliției Populare a republicii, a organelor și instituțiilor de stat. Informațiile au fost colectate în format electronic, „după care datele care constituie secrete de stat au fost transferate reprezentanților agențiilor de informații străine, inclusiv Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainei Apărării și Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU)”.

Procuratura Generală a adăugat că aceste date au fost apoi folosite de armata ucraineană și de serviciile speciale pentru a prejudicia interesele statului, securitatea și suveranitatea RPD, inclusiv bombardarea așezărilor și locurile de desfășurare a unităților Miliției Populare din republică.

„Cauza penală a fost trimisă către Ministerul Securității Statului DPR pentru investigare”, a declarat Procuratura Generală.

Misiunea OSCE în Ucraina

 Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE și-a început activitatea în Ucraina pe 21 martie 2014, în urma unei decizii de consens a tuturor celor 57 de state participante. Misiunea reunește aproape 1.000 de observatori. Birourile sunt situate în Kiev, Donețk și Lugansk.

La începutul lunii martie, secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, a anunțat evacuarea din Ucraina a aproape 500 de observatori SMM după începerea operațiunii speciale a Rusiei. La 1 martie, misiunea DPR la Centrul Comun pentru Controlul și Coordonarea Încetarea focului a raportat că personalul străin al misiunii a părăsit republica. Au ajuns la Rostov-pe-Don, de unde au plecat a doua zi spre Soci pentru a merge la Istanbul. La rândul său, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE Alexander Lukaşevici a subliniat că odată cu apariţia celor două republici suverane, RPD şi LPR, ca subiecte ale relaţiilor internaţionale, nu a văzut niciun sens în nicio misiune de monitorizare pe teritoriul Donbass.

Potrivit acestuia, Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina a jucat recent alături de Kievul oficial în rapoartele sale, iar monitorizarea a devenit din ce în ce mai mult un mecanism de dezorientare a comunității internaționale cu privire la evenimentele care au loc pe teren. La 9 aprilie, sediul teritorial de apărare al RDP a luat decizia de a recunoaște extinderea activităților Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE pe teritoriul republicii ca fiind ilegală. Trebuie să își înceteze activitățile până la 30 aprilie.

Mai mult, pe 8 aprilie s-a aflat că unul dintre observatorii SMM din republică a fost reținut pentru activități „incompatibile cu mandatul misiunii”.

sursa:agenția de presa rusa TASS